Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

OOOOOOO, JA!

Ibrief

“Aaaah nee!”
Dat was mijn reactie destijds.
Toen ik hoorde dat de patat niet naar een ‘gewone school’ kon gaan, vanwege zijn autisme.
Dat het dus ‘Speciaal Basisonderwijs’ zou worden.

Je kind moet ‘gewoon’ zijn, denk je als ouder. Gewoon meedoen, gewoon de molen in, op weg naar een gewone en dus goede toekomst.
Little did I know…

De patat mocht naar SBO-school Het Mozaiek in Hilversum. Dezelfde leerstof, maar in kleinere klassen en met meer begeleiding. En eigenlijk was het gevoel meteen goed toen we daar kwamen voor een eerste gesprek. Zoveel oog voor het kind en wat dat nodig heeft. Zo’n veilige omgeving ook, met zoveel aandacht voor hoe je met elkaar omgaat. Steeds vaker begon ik te denken: goh, eigenlijk gun je ieder kind zo’n school.

De patat zit ondertussen in groep 8. Het eind van de Mozaiek-tijd nadert. Het is het jaar ook van de Cito-toetsen, maar anders dan de ‘gewone’ scholen, wordt daar op Het Mozaiek geen ophef over gemaakt. Gewoon een weekje wat meer toetsen dan anders. Punt. Geen stress, geen toestanden, want dat komt de kinderen allemaal niet ten goede.

Wel kregen we dit: een brief. In de week van de uitslagen van die toetsen. Een brief om het hele toetsingsgebeuren een beetje in een kader te plaatsen. Ik quoot: ‘ … Wij vinden dat toetsresultaten niet tonen wat jullie zo speciaal en uniek maakt. Ze laten niet zien dat je misschien een muziekinstrument speelt, dat je vrienden op je kunnen rekenen, dat je behulpzaam bent en zorgzaam voor je broertje of zusje. Dat je een mooi verhaal kunt vertellen of goed tegen je verlies kunt. Dat je elke dag weer je best doet….’

Tranen, ja, toch wel.
Wat een mooi gebaar dit zeg.
Na 8 jaar op een school met Echte Zorg (op zich al bijzonder in deze tijd), wordt ook hier zorgzaam mee omgegaan.
Dus graag wil ik mijn eerste reactie uit 2008 even officieel wijzigen.
Het Mozaiek? Oooooo, ja!
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment