Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET KWAAD

mara-250x160

Het was tijdens de oefencirkel, afgelopen week.
P. wilde iets delen.
Het ging over het Kwaad.

Daar had ze ineens, achter elkaar, heel veel mee te maken gehad tijdens een vakantie in het buitenland. Eerst hadden 2 mannen geprobeerd haar te ontvoeren, waar ze nog net aan was ontkomen. Meteen na die ervaring, stond ze onverwacht oog in oog met een lijk in het water. En kort daarna kreeg ze een ervaring waarbij ze het gevoel had dat er iets kwaadaardigs in haar slaapkamer was dat haar wilde aanvallen. Daarna besloot ze deze plek te verlaten en de vakantie een totaal andere wending te geven, waarna toch nog een goeie week volgde. Maar haar vraag was: wat moest ik hier nou uit leren?

Er ging een siddering door de groep.
Het Kwaad is een interessant, maar eng onderwerp, waarvan we vaak zouden willen dat het er niet was.
Maar is dat terecht?

Ik vroeg de groep te reageren op haar verhaal en mooie reacties volgden. Bijvoorbeeld dat deze nare ervaringen haar in een angstige state of mind hadden gebracht. En dat ze in die toestand juist nare dingen aan was gaan trekken. Een gevoel dat we allemaal wel kennen, bijvoorbeeld wanneer je een horrorfilm hebt gezien, waarna je voelt dat je andere dingen naar je toe trekt. Of zo’n dag dat je met een negatief gevoel opstaat, waarna ook alles misgaat wat er mis kan gaan. De oplossing in zo’n situatie is juist aan hele positieve, liefdevolle dingen te denken, omdat je dan ook weer positieve dingen aantrekt. (Soort zoekt soort.)

K. had nog een toevoeging. Hij zei: “Voor mij voelt dit ook als een ervaring bedoeld om te leren om meer van jezelf te leren houden.”
Die snapte ik even niet, maar ik zag wel dat het P. enorm raakte, dus blijkbaar zat hij goed.
“Hoe kom je daar nou bij?”, vroeg ik.
“Nou”, zei K. “De situatie vroeg van haar dat ze voor zichzelf opkwam, zichzelf verdedigde en maatregelen zou nemen om toch nog een goede vakantie te hebben. Dus voor zichzelf zorgen, van zichzelf houden. Dat heeft ze ook gedaan, dus dat heeft ze er blijkbaar van geleerd.”
“Ja’, zei P.
Het was even stil.

Zoals licht het meest zichtbaar is in het duister.
Zo kan de Liefde – in dit geval zelfliefde - blijkbaar ook juist door het Kwaad omhoog gehaald worden.
Weer wat geleerd.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment