Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

EEN GOED BEGIN

Screen Shot1 at 17.52.38

Het jaar begon goed.
Met een ochtend met mist en daarna een verblindende zon op de hei.
En daarna – ik viel er midden in – een documentaire op tv over de verbouwing van het Rijks Museum.

Of… was het een documentaire? Het leek wel een film. En soms even een soap. En dan weer bijna een natuurdocu. Het was van alles en hoewel ik eigenlijk ‘dingen wilde doen’, kon ik niet stoppen met kijken.

Een van de verhaallijnen was die van de man die ging over de zaal met Aziatische kunst. Hij mocht, tot zijn grote vreugde, 2 nieuwe beelden uit Japan kopen. Het werden 2 reuzachtige krijgers met een vurige blik en, volgens de Aziatoloog, ‘een ziel’. Dat geloofde ik meteen. Niet alleen als je keek naar de beelden, maar ook door hoe de man erover vertelde. Je voelde: hij weet precies wat hij in huis heeft gehaald.

We zagen hem ook nog in Japan, op weg naar de afgelegen plek waar de beelden ooit hadden gestaan. Je kon je afvragen of dat interessant was. Maar aan de man te zien, was dat extreem interessant en daarmee werd het dat ook.

Toen kwamen de beelden aan in het Rijks. In grote kisten, goed ingepakt. De documentaire-makers filmden het gezicht van de Aziatoloog. (Waar ik nu weer over schrijf en wat u nu weer leest, en toch verliest deze waarneming niet aan kracht, wat eigenlijk heel interessant is. Dit wordt vast een filosofisch jaar…) Maar goed, dat gezicht. De intense blijheid die daarop te zien was. Er werd een voet van een van de beelden uitgepakt. De man pakte hem vast. “Nu heb ik zijn teentjes vast”, zei hij teder.

De beelden werden op hun plek gezet. Het museum was – na een sluiting van 10 jaar! – bijna open. Maar de man vond dat er voor de komst van de beelden iets speciaals moest plaatsvinden. Een ritueel, uitgevoerd door Japanse monniken. Ik dacht: wat zou daar de reden voor zijn? Voor de pers, om er de aandacht op te vestigen? Als dank aan Japan? Of showing off? Maar nee, het was veel mooier dan dat.
“Ik wil graag dat de beelden zich hier welkom zullen voelen”, zei de Aziatoloog.

Ik wens u dit jaar heel veel passie voor uw werk.
Liefde en tederheid voor uw spullen.
En mooie rituelen om de hoogtepunten mee te vieren.

(Docu nog terug te zien tot 10 januari.)
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment