Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ANDERS GEVEN

tarot

“O dear”, zeg ik, bij het zien van deze tarotkaarten.
“Dat wordt wat.”

Ik trek de kaarten voor het volgende consult. Met als vraag: wat wordt het hoofdonderwerp van dit gesprek? En dat is nu duidelijk: geven. Maar vooral: een ander soort van gever worden. Van het geven als een rijke man aan een bedelaar, van ‘bovenaf’, met de weegschaal in de hand, naar het geven vanuit een kwetsbaarheid, eindeloos, zonder er arm of moe van te worden.

Het klinkt mooi, maar ik snap het niet.
Want hoe doe je dat dan?

Ik kijk nog eens goed naar de plaatjes: dat eerste geven is niet vanuit het hart. Eigenlijk is het geven om de rollen te bevestigen: ik ben rijk en ik kan jou geven en dan ga jij mij dankbaar zijn. De bedelaar zal van de gift misschien wat eten kunnen kopen, maar is daarna nog steeds een bedelaar en hecht ook niet aan de gever. Deze situatie is goed voor het ego van de gever en goed voor de maag van de bedelaar, maar verder levert het niks op.

De tweede kaart is moeilijk te vatten. Het water stroomt uit de kruiken van de vrouw en doet dat schijnbaar eindeloos. Hoe kan dat? Haar voet staat op het water. Lijkt me toch ook onmogelijk.
Ik blijf staren naar de kaart. Ik denk dat het antwoord zit in haar naakt-zijn, wat heel anders is dan de man in de eerste kaart die duidelijk duur gekleed is. Het naakt-zijn van de vrouw, staat voor haar puurheid en haar kwetsbaarheid. Daar ligt denk ik het antwoord op de vraag wat nodig is voor de cliënt: het loslaten van het hechten aan status en het materiële en meer gaan geven door puur en kwetsbaar te durven zijn. Ze geeft ook geen geld, maar water, lees: emotie, lees: zichzelf. En dat is natuurlijk een onuitputtelijke bron.

Geen wonder.
Dat het consult gaat over relaties.
Over steeds weer terugvallen in een oud patroon.
Van geven, maar ja: van wat? Cadeautjes, etentjes, weekendjes weg.
Maar niet van zichzelf. Met als gevolg dat ‘de bedelaars’ steeds weer elders gaan bedelen. En zij weer in de kou staat.

Het wordt hard werken. De kleren uit, de naakte waarheid inzien. Kwetsbaar durven zijn en meer en steeds meer zichzelf.
Zo doodeng.
Maar ook heel erg de moeite waard.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments