Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

FORWARDEN NAAR BOVEN

Unknown

Soms heb je dat.
Dat een consult minder goed gaat.
En dan?

Vroeger kon dat nog weken na-ijlen bij mij. Vooral doordat ik er zelf een toestand van maakte. Ik had gefaald! Ik was tekort geschoten naar de andere wereld toe! Wat erg! Ik heb zelfs een paar gesprekken met psycholoog A. moeten voeren om te leren hier beter mee om te gaan.

Hij leerde me: Janneke, dat hoort erbij. Je kan niet meer doen dan je best. Heb je dat gedaan? Dan heb je nooit gefaald, maar is het gewoon niet zo goed gegaan. Punt. Niet piekeren, gewoon weer doorgaan. En dat lukte me deze week zeg. Na een niet zo goed consult op dinsdag, wist ik rustig te blijven. Al voelde ik wel extra spanning voor het volgende consult. Toch altijd de vraag: is er iets mis met mij? Kan ik het nog wel?

Vandaag zat dat nog een beetje in mijn hoofd voordat ik aan het werk ging. En toen voelde ik ineens een hand, op mijn schouder. Hij trok me naar achteren. Wat was dat nou? Ik sloot mijn ogen. En ik voelde: achterover leunen, Janneke, dat is wat we nodig hebben van je. Dat je open bent, ontspannen, vol vertrouwen, ontvankelijk. Dat we door je heen kunnen stromen. Want hoeveel gedachten je ook hebt over jou en je werk, het echte werk wordt hier gedaan.

Zo, die kwam even binnen zeg.
Ik was er nog ontdaan van toen cliënte F. arriveerde.
Maar ik deed het braaf: achterover leunen en alleen maar denken: ik doe even niks, kom maar gewoon.
Het werd een wonderschoon consult. Waarin maar liefst 4 dierbaren zich meldden. Van een schoonvader die verongelukt was, tot een nichtje die tevens een goede vriedin was en die liet zien dat ze zich ontfermde over de overleden dochter van cliënte F. Het waren precies de mensen waar ze op hoopte en ik… ik deed eigenlijk niks. Ik zat achterover. Het kwam. Het stroomde. Het echte werk werd achter me gedaan.

F. bedankte me naderhand heel hartelijk en ik snapte het wel, want ze moest toch iemand bedanken.
Maar de credits voelde mij mij niet aan het juiste adres.
Dus toen ze weg was, heb ik ze maar ‘geforward’.
Naar boven.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments