Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

KAART MET HISTORISCHE WAARDE

kaart

Tijdens het opruimen sta ik er ineens mee in mijn hand.
Een ansichtkaart.
Uit 1984.

Hij komt van Monique, een vriendin die ik kende van schaatsen. We waren dikke vriendinnen en allebei heel fanatiek in onze sport. Altijd samen trainen, samen lezen over trainen, samen praten over trainen. Niet dat dat leidde tot succes trouwens. Als het aankwam op wedstrijden, ging het altijd mis door de fatale combinatie van teveel stress en te weinig techinek. Dat frustreerde ons mateloos, want we hadden behoefte aan succes, aan erkenning. En daar spraken we dan weer over.

De kaart komt uit Luxemburg, waar Monique blijkbaar die zomer op vakantie was. Ze schrijft over het trainen aldaar. Ik glimlach als ik het lees, want ja, zo waren wij: zelfs trainen op de vakantie.
“Hardlopen gaat nog moeilijk vanwege mijn gebroken teen, maar fietsen lukt wel”, schrijft ze.
Och ja, die gebroken teen, dat was ook zo.
De laatste zin op de kaart treft me: “En je weet het he Jan, als schaatsen dit jaar weer niet lukt, dan gaan we over op fietsen!”

Fietsen (wielrennen) is een belangrijke zomertraining voor schaatsers en wij fietsten allebei best goed. We hielden de mannen bij en versloegen ze soms zelfs. En met onze honger naar succes en erkenning, leek het dus een beter idee om over te stappen naar die sport.

De kaart komt uit 1984.
De zomer erna maakten we samen de overstap.
Ik bleek in het wedstrijdfietsen best leuk mee te komen, maar Monique bleek veel meer dan dat. Ze had klasse. Grote klasse. Wereldklasse zelfs! Ze won wedstrijden, nationaal, internationaal. En toen ik al was afgehaakt en studeerde in Amsterdam, zag ik op mijn studenten-tv’tje hoe Monique Knol Olympisch Kampioen Wielrennen werd in Seoul. En in 1992 won ze Brons op de Spelen in Barcelona.

Ik stop de kaart terug in de doos.
Historische waarde.
Blijvertje.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 5 comments