Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE PIPO EN HET SCHOOLSYSTEEM

“We gaan met school een dag naar Lille”, zegt de pipo.
“O leuk”, zeg ik.
Verkeerd antwoord, zie ik aan het hoofd van de pipo.

Het heeft nooit geklikt tussen de pipo en het schoolsysteem, terwijl hij er, op zijn 4e jaar, nog zo hoopvol aan begon. Maar al na de eerste schooldag was hij teleurgesteld. Ik zie nog voor me hoe hij na die eerste schooldag het plein op kwam lopen en hoofdschuddend riep: “Wij hebben vandaag helemaal niets geleerd over dino’s!”
“O dear”, dacht ik.
En zo werd het ook.
8 Jaar lang protesteren tegen de aangeboden stof.

We hadden nog goede hoop voor de middelbare school, dat die hem beter zou bevallen. En ook daar begon de pipo positief aan, maar al gauw kwam hij weer hoofdschuddend thuis. Verkeerde inhoud van de vakken, docenten die geen goede antwoorden gaven, boeken die niet deugen. De pipo blijkt een totaal ander beeld van school te hebben dan dat het in de werkelijkheid is.
“Het is een systeem uit 1950. Met dito informatie. Waarom moet ik leren over zomerdijken bij aardrijkskunde. Over 20 verschillende soorten pilaren bij Grieks. Wat moet ik in godsnaam met Duits!”
En een dag naar Lille ziet hij dus ook al niet zitten.
“Weer zo’n ideetje van Konijnenkamp,” zegt hij. “Die zegt dat we ons een dag lang gaan onderdompelen in de Franse cultuur. Wie zegt dat ik dat wil? Ik vind die 3 uur Frans per week al veel teveel, laat staan een dag lang naar Lille. Als ik naar Lille wil, dan ga ik zelf wel naar Lille.”
“Nou ja, als je Frans leert, is het toch ook wel eens leuk om onder de Fransen te komen”, probeer ik nog.
“Het is een hele dag hè!”, roept de pipo. “Dus niet alleen onder schooltijd, maar nog langer dan dat. Volgens mij mag dat juridisch niet eens! Misschien moet ik dat eens gaan uitzoeken…”
“Misschien denkt mevrouw Konijnenkamp wel dat jullie het leuk vinden.”
“Nou mam, dat denk ik niet. Laatst zei ze nog dat ik er ‘ongeïnteresseerd bij hing’. Ik heb het niet gezegd, maar ik dacht wel: ‘Dat is dan een hele acurate weergave van mijn huidige gemoedstoestand, mevrouw.’ Maar daar heeft ze blijkbaar geen conclusies aan verbonden.”

Afijn, het gaat niks meer worden tussen de pipo en school.
Nog 3 jaar te gaan.
Dan mag Het Leven zelf het over gaan nemen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 6 comments