Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DAG PIM (SLOT NA HET SLOT)

Unknown

Zaterdagavond ging ik een stukje skaten.
Het werd een rondje Huizen.
En ineens dacht ik: ik ga naar de plek van Pim!

Voor nieuwere lezertjes: Pim was een oudere joodse vrouw die jarenlang een klant was in de mediumpraktijk. Maar wel een hele bijzondere klant. De consulten vonden plaats in haar auto die ze iedere keer weer reed naar ‘plekken van vroeger’, die weer vaak te maken hadden met de oorlog. Het waren gedenkwaardige ontmoetingen en Pim werd me heel dierbaar.
Twee jaar geleden vond Pim dat het leventje wel welletjes was geweest. Ze maakte er zelf een eind aan. Ik had de eer om haar tot bijna het eind bij te mogen staan.

En zo zat ik ineens weer bij ‘Pims boom’, de boom waar ze als klein meisje had gezeten nadat ze had gehoord dat ze afgevoerd zou worden naar kamp Westerbork. Huilend, bang, onzeker.

De zon ging onder. Een vogel zong. Toen werd het stil.
“Ben je daar Pim?”, vroeg ik. “Volgende week komen 4 en 5 mei er weer aan. Ik weet dat je daar een hekel aan had. Ik zou graag weer eens een teken van leven van je willen krijgen.”

Wat hoop je op zo’n moment?
Een verschijning, een aanraking, een veer die neerdwarrelt uit de hemel.
Maar niets van dat.
Dus ik wachtte nog even en ging toen maar weer door met mijn rondje skaten.

Maandagnacht was ik niet lekker. En na 2 uur woelen in bed, besloot ik maar naar beneden te gaan en te kijken op de computer. (Door Pim ‘de toverdoos’ genoemd.) Er kwam een mailtje binnen. Van ene meneer H.

Deze man bleek ook op zoek te zijn op de computer, op datzelfde moment. Dit naar aanleiding van Dodenherdenking. Die gebeurtenis had hem doen denken aan Pim, die hij gekend had in de jaren '70 en aan wie hij zulke goede herinneringen had. Al zoekend was hij gestuit op mijn serie blogs over Pim en over ons afscheid. (Zie april 2013). Tot zijn spijt bleek Pim dus overleden. Maar hij wilde me toch bedanken voor ‘het dunne lijntje’ dat hij zo toch even weer met haar had gehad.

Hoezo dun lijntje.
Een dik touw zal hij bedoelen.
En iemand die daar vanuit de hemel heel aan had getrokken om 2 mensen die haar allebei zochten, bij elkaar te brengen.
Een teken van leven, zoals ik had gevraagd.
Dank je wel, lieve Pim.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment