Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

SHAME ON US

Je hebt van die mensen waarvan je je wel eens afvraagt: hoe is het daarmee?
Neem Monica Lewinsky.
Hoe heeft die haar verleden overleefd?

Het was 1998 toen bekend werd, tot in elk detail, dat ze een affaire had met President Clinton. Tjonge, wat was dat een heerlijk smeuïg verhaal zeg. Wat hebben we genoten. Daarna werd ze door de achterdeur afgevoerd, met het bordje ‘slut of the Universe’ op haar rug. Hoe kom je van zo’n bord af? Hoe ga je om met de schaamte. Hoe kom je weer terug bij jezelf. En hoe kom je ooit weer terug in de wereld na zo’n geschiedenis?

Er kwam vandaag een TED langs op Facebook van Monica Lewinsky. Dus: ze leeft nog. Heel eerlijk? Ik had het ook meteen geloofd als we op een dag hadden gehoord dat ze niet meer onder ons was geweest. En uit haar verhaal blijkt dat ze daar ook niet ver van af is geweest.

De TED geeft antwoord op de vraag: hoe kom je dit uiteindelijk (we zijn 17 jaar later) te boven. Monica heeft dit gedaan door eerst door de wasmachine van de crisis te gaan. En daarna de kracht te vinden om die om te keren.
Spiritueel gezien is omkering een van de grootste bewegingen die je kunt maken. Het negatieve doorleven, je laten louteren, dan stapje voor stapje jezelf terugvinden en – ook weer stapje voor stapje – de wereld in Met Een Verhaal dat – let op -  verder gaat dan jouw verhaal, maar dat een verhaal is ten dienste van anderen. De TED van Monica gaat over Shame. “Shame is an industry.” En zij kan, als geen ander, vertellen hoe het leven is aan de andere kant van de lijn; niet als de uitlacher, maar als de beschaamde.

Monica neemt het op voor andere slachtoffers van shaming, van online pesten, van al diegenen van wie hun priveleven publiek werd gemaakt, vaak met desastreuze gevolgen voor de persoon zelf. Ze roept op tot Compassie en Empathie. Woorden die niet genoeg gebruikt kunnen worden, maar die je toch maar van een enkeling echt gelooft.

Van Monica geloof ik ze.
Ze heeft iets moois gedaan met iets lelijks.
Shame on us, die ooit om haar lachten.

Klik hier voor de TED met Monica
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments