Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

BERICHT UIT DE SAMENLEVING (14)

Geachte premier Rutte, hoi Mark!,

Het is alweer een tijdje geleden dat ik je heb geschreven. Maar ja, als je zo goed met elkaar bevriend bent zoals wij, dan geeft dat niet, toch? Bovendien: als er niet echt iets te schrijven valt, dan moet je er ook geen woorden aan vuil maken,vind ik.
Maar goed, vandaag was er dan wel wat te schrijven.
Namelijk dat waar iedereen vandaag over schrijft.
Je ‘jihadisten-uitspraak.’

Allereerst: ik snap hem wel hoor. Het is spierballen-tijd; er moest iets lekker nagalmen na het debat. Iets wat een beetje stoer overkomt en waar het kabinet toch niet over kan vallen. Dus tot zover: duidelijk.
Maar.
Er zit een foutje in de uitspraak, Mark. De stelling was dat Nederlandse jihadisten beter kunnen sneuvelen in Syrië of Irak, dan dat ze terug kunnen keren naar Nederland, toch? En die stelling die kan niet, want hij gaat uit van iets wat jij niet kunt. Als premier kun je heel veel. Wel of niet onderzoek naar een vliegramp. Wel of niet een autoweg, belastingverhoging, een bank redden. Kan allemaal. Maar de stelling suggereert dat je ook gaat over het wel of niet sneuvelen van jihadisten en daar, lieve Mark, daar ga jij niet over. Zo ver reikt jouw macht niet.
Het sneuvelen van mensen valt namelijk onder het Ministerie van Ongrijpbare Zaken en dat valt buiten jouw terrein.

Of ik meer weet van het Ministerie van Ongrijpbare Zaken? Nee, niet echt, sorry. Dat denken mensen soms, door mijn werk, maar dat is niet zo. Ik ben ook maar een simpele boodschapper. Een telefoniste, zoals je die vroeger had, die dan zei: “Ik verbind u door.” Ja, ik verbind heel veel door, maar nee, dat betekent niet dat ik een directe lijn heb met de baas van het Ministerie van Ongrijpbare Zaken. Ik heb hooguit een heel klein beetje een indruk van die baas. Ja, volgens mij is-ie heel geschikt. Ja hoor, dat kan best, zelfs als je over leven en dood gaat. Misschien wel juist daarom, want wanneer mensen sneuvelen, dan zie jij dat als ‘opgeruimd staat netjes’, maar voor de baas van het Ministerie van Ongrijpbare Zaken begint het dan pas. Want hij móet ze wel opvangen hè. Voor ze zorgen. Hun zieltjes onder zijn hoede nemen en ze datgene bieden waardoor het weer zachte zieltjes worden. Hoe hij dat doet? Met Liefde. Ja, dat is het grote middel, de sterke kracht van de baas van het Ministerie van Onzichtbare Zaken. Hij kan en zal ook nooit zeggen: ‘vol is vol’. Nooit 'willen we meer of minder van die soort in het hiernamaals' en ook niet 'die hoef ik hier niet terug.'. Nee, geloof me, hij fixt alles met Liefde. En de Liefde als leidende kracht daar kunnen nog velen een voorbeeld aan nemen.
O, word je daar een beetje deemoedig van. Wat een mooi woord ineens Mark, deemoedig. Dat heb ik lang niet gehoord. Deemoedig. Prachtig. Dat galmt nou bij mij nog een tijdje na. Dus laat ik hier maar snel stoppen met schrijven...

Deemoedige groetjes uit de Samenleving,

Eenmaaldaags Janneke
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment