Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

JE EIGEN MISSIE

IMG_20150114_162917

Ja, dat is een diepe hè mensen.
Niet het pad van de wijze meesters volgen.
Maar op zoek gaan naar wat zij zochten.

Wat zochten zij? Het waren wijze meesters, dus ze zochten geen geld, roem en macht. Ze zochten natuurlijk antwoorden. Maar antwoorden waarop? Zoals Youp van ‘t Hek in zijn Oudejaarsconference zei: ‘Wat was de vraag ook alweer?’

Ik denk iets is in de trant van: Waarom ben ik hier? Wat heb ik hier te doen? Een vraag waar net zoveel antwoorden op zijn als vragenstellers. En dat is precies de reden dat we niet achter de Wijze Meesters van het Verleden aan moeten, want die hadden hun eigen missies. Die hebben we allemaal!

Over die missies ging het o.a. afgelopen woensdag, tijdens de eerste dag van de Jaaropleiding Spirituele Groei. Die stond in het teken van De Ziel die je Bent en dus ook in het teken van de reden van je bestaan, van jouw eigen missie hier. Daarmee werkend viel me op dat wanneer mensen echt blijven zoeken, zo’n missie steeds gedetailleerder kan worden. Zo geeft deelneemster van de Jaaropleiding M. (76 jaar) pianoles. Maar toen ze er verder over vertelde, bleek dat de muziek slechts een middel was voor een hele andere missie. Haar diepste motivatie is het om via de muziek contact te maken met de ziel van haar leerling en daarin iets voor de persoonlijke groei van die leerling te betekenen. ‘Wauw’, bedacht ik me. ‘Je kunt ieder beroep dus weer met hele andere intenties en motivaties uitvoeren.’ (Ja, de juf zelf leerde ook weer heel veel tijdens haar eigen lesdag.)

E. (iets in de 40) zit in de zorg voor kankerpatiënten. Uit haar relaas bleek dat er 1 specifiek onderwerp is binnen die zorgtaak waar haar hart ligt: de eenzaamheid die hoort bij ziek zijn. En daar, precies in dat onderwerp, wil ze mensen kunnen bereiken. (Kippevel, zo mooi.)

Later dacht ik even na over mijn eigen zoektocht. Eerst was er die liefde voor woordjes, en toen specifiek voor vertalen, de brug willen zijn tussen mensen, culturen. Toen kwam ineens die liefde voor ‘de andere wereld’ en daar die brug voor willen zijn, naar deze wereld toe. En vervolgens was dat het nog niet, want toen wilde ik ook de combinatie van beiden zijn: een schrijver over mediumschap. Iets wat, zo voel ik, nog lang niet is uitontwikkeld en wie weet komt er ook nog wat achteraan.

Het is een zoektocht, iedere dag weer, een reis door onontgonnen gebied. Soms niet gemakkelijk, maar dat klopt dus wel, begrijp ik nu. Want het is niet het pad van de Wijze Meesters van het Verleden dat ik bewandel, maar wel mijn eigen pad.
Op zoek naar mijn eigen antwoorden.
Bezig met mijn eigen missie.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments