Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

BIJKANS TE VEEL

Wegens vakantie was gisteravond mijn eerste Zomergasten van dit jaar. Zomergasten is: de tuindeuren nog open, de temperatuur nog aangenaam, maar de lucht al donker.

Blij stelde ik vast dat de openingsmuziek nog steeds dezelfde is. Ik heb wel eens gehad dat die muziek ineens in december in mijn hoofd zat. Dat maakte mij toen zeer gelukkig.

Maar tijdens de uitzending staat en valt alles met de Zomergast.
Het was Van Agt.
En het was goed.

Van Agt was (tot gister) een icoon van vroeger waar ik me nog nooit echt een mening over had gevormd. Hij bleek een acteur. Een mooi-prater die van alles verbloemde, maar die ook echte tranen liet zien. Een hoogdraver die zichzelf heerlijk kon relativeren. En: er vielen woorden, mooie woorden: 'eloquent', 'schreien' en 'kammeraderie'. Ze werden als oude, chique paarden van stal gehaald.

En dan de beelden. Veel jaren '70. God, wat kan een meisje uit '67 daar gelukkig van worden. Ik kreeg het gevoel naar allemaal 'papa's van vroeger' te kijken: Den Uyl, Bomans, Wim Kan. En nog nooit had ik van Ad de Laat gehoord. Nog nooit had ik ook iets bijzonders gevoeld voor Brabant. Maar de liedjes van Ad de Laat over Brabant, gecombineerd met die jaren '70-beelden...

Het werde mij bijkans te veel.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments