Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

BE GENTLE WITH YOURSELF

Iedereen heeft zijn valkuilen.
Van die dingen die je maar fout blijft doen.
Tot je grote frustratie.

De mijne is te streng zijn voor mezelf, vooral in mijn werk. Na een consult ben ik geneigd om vooral te kijken naar wat er niet goed ging. Soms gaat dat zo ver dat het voelt als geselen. Met als gevolg dat ik het plezier in mijn werk dreig te verliezen.

Laatst was het weer zo ver. Ik had een fout gemaakt, een stomme fout in mijn ogen. En daar ging ik weer, met de zweep eroverheen. En dit keer was het zo erg dat ik van slag raakte. En toen dacht ik: dit kan zo niet meer. Ik moet dit nu definitief oplossen. Maar hoe?

Het was tijdens een consult, later die week, dat het ging over valkuilen. En ik hoorde mezelf zeggen tegen de cliënte: “Jij maakt steeds dezelfde fout, niet omdat je dat wilt, maar omdat je vergeet dat het anders kan. Wat je nodig hebt is visuele reminders om je heen. Briefjes op de koelkast, op de wc en boven je bed. Overal, zodat je jezelf iedere keer weer herinnert: o ja, zo was het ook.”
En terwijl ik het zei, dacht ik: ‘Interessant. Daar kan ik zelf nog wat van leren.’

En die avond.
Op Facebook.
Uit het niets.
Onderstaand postertje.

Ik hing hem op het prikbord bij mijn praktijk en boy, wat een effect! Iedere keer als ik erlangs loop, is het alsof daar Iemand staat. Iemand die heel lief tegen me praat. Iemand die me helpt, die me gidst. Iemand die ik graag jaren eerder had leren kennen, maar goed, maakt niet uit, hij is er nu. En hij hangt daar te zorgen dat ik niet meer in mijn valkuil val. Wat ik sindsdien – nu 3 weken geleden – ook niet meer heb gedaan.

be gentle
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments