Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

MET HETZELFDE ALS IK

De patat heeft een grote ontdekking gedaan.
Die van de muziek.
Altijd een mooi moment in een mensenleven.

De patat heeft een Spotify-lijst aangemaakt waarin hij zijn ‘lievelingsliedjes’ verzamelt. De lijst bestaat inmiddels uit zo’n 200 nummers, die voor een groot deel bestaat uit nummers uit de 80’s, 90’s omdat hij ’s avonds in bed altijd luistert naar Radio Veronica. Van zijn favorieten heeft hij de songteksten opgezocht via songteksten.nl. De woorden die hij niet kende heeft hij opgezocht via Google Translate. Zo gaat muziek verkennen anno 2014.

Er lijkt een parallel te zijn tussen de mate waarin hij afstand neemt van mij, wat hij deze weken dus heel nadrukkelijk doet, en zijn nieuwe passie voor muziek. Het is alsof de muziek de plek inneemt waar hij mij van heeft verwijderd. Dat klinkt zielig en soms voelt het ook zo, want ik mis de patat. Het sterke contact, de gekke gesprekjes, de gestolen kusjes, het echte Samen Zijn, het is allemaal ineens zo anders. Maar ik dacht ook: als ik nu wil weten wat hem diep van binnen bezig houdt, dan kan ik hem misschien een beetje volgen in die muziek. Waar luistert hij graag naar? Welke teksten spreken hem aan?

Ik vroeg hem dit weekend naar zijn huidige top-3. En zowaar zeg, daar wilde hij wel antwoord op geven. (Op de meeste vragen namelijk niet.) Heel hoog bleek de Cupsong te staan. Hij zette het op en nadrukkelijk klonken de woorden: “When I’m gone, when I’m gone. You’re gonna miss me when I’m gone.”
‘Nou’, dacht ik. ‘Dat klopt in elk geval.’
“Deze vind ik ook goed”, zei de patat. En daar klonk ineens R.E.M.: ‘Losing My Religion.’ En o, ik begreep heel goed van welk geloof de patat was afgevallen en welke God uit haar functie was ontheven.
“En dan nog deze”, zei de patat. Queen. Bohemian Rapsody. ‘Oke’, dacht ik, ‘die raadselachtige tekst hoef ik in elk geval niet op mezelf te betrekken.’

Vandaag kreeg ik een mailtje van meester A., de leerkracht van de patat. Met meester A. mag je mailen en ik had hem op de hoogte gebracht van de nieuwe muziekpassie van de patat en ook van Bohemian Rapsody. Reactie meester A.: “O mama mia, mama mia, mama mia let me go…”

Oei, die was raak zeg.
En op de vraag ‘wat houdt de patat momenteel bezig?’ kreeg ik dus een heel duidelijk antwoord: ‘Met hetzelfde als jij.’
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 5 comments