Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZONDAGSE PREEK VAN 1XDAAGSJANNEKE

“Wat is doodgaan volgens jou?”, vroeg iemand mij deze week.
En verdomd zeg, daar had ik een antwoord op.
Al kwam dat niet van mijzelf.

Ik had diezelfde vraag namelijk ook eens voorgelegd aan 'de andere kant’, tijdens een meditatie. En blijkbaar was de vraag goed en het moment en de ontvangst ook, want ik kreeg een heel helder antwoord.

Ik zag een schilderij. Een enorm doek was het. En toen zag ik dat de schilder zijn kwast neerlegde, zijn schildersschort afdeed en naar achteren liep om daar, op een afstand, te beoordelen wat hij gemaakt had. En ik begreep: dat eerste (schilderen) is leven. En dat laatste (kwast neerleggen, schort afdoen, afstand nemen) is sterven.

Het leven als schilderen; wat een mooi beeld. Je maakt iets, iedere dag voeg je een stukje toe. In het begin nog de grote lijnen en naarmate je leven vordert steeds meer in detail. Soms loop je hopeloos vast, soms zie je weer wat je wilt en je bent vrij bent om dingen weer helemaal om te gooien. Maar op een dag, of je het ermee eens bent of niet, dan is je tijd op en moet je je kwast neerleggen. Je doet je schort af, neemt afstand van je werk en dan pas (!) kun je echt zien wat je ervan gemaakt hebt. Welke stukken zijn geslaagd? En welke minder? Wat vind je van je creatie als geheel? Was dit wat je wilde maken in dit leven?

Klopt de sfeer?
Klopt het verhaal?
Zitten je lievelingskleuren er wel in?

Kortom mensen: maak er wat moois van.
Want eenmaal aan de andere kant,
moet je er eindeloos naar kunnen kijken.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments