Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HELEMAAL GEEN MOOIE DAG

Verhaaltje.

Het is vakantie en buiten schijnt de zon. Jantje trekt zijn korte broek aan en roept: “Mam, ik ga buiten spelen!”
“Wacht”, roept zijn moeder. “Neem nog even wat te eten en te drinken.”
Snel slaat Jantje een glas melk achterover en werkt 2 boterhammen met kaas naar binnen.
“Ik ga!”, roept hij.
De klok zegt 13.00 uur.

Buiten treft Jantje zijn vriendjes Klaas en Piet en ze gaan voetballen op het veldje. Daarna doen ze verstoppertje in het bos en later bouwen ze nog een boomhut onder de oude eik. Dan gaat Jantje naar huis. Het was een mooie dag.

Tenminste, dat denkt Jantje.
Maar dat is niet zo.
Tenminste, niet in 2014, want daarin heeft Jantje deze dag gespeeld met zijn leven. Zo was melk vroeger misschien altijd ‘goed voor elk’, maar niet langer, want onze spijsvertering blijkt helemaal niet geschikt te zijn voor een leven lang melk drinken. Daar kan Jantje onrustige darmen en zelfs allergische reacties van krijgen! Hetzelfde met de tarwe uit in de bruine boterhammen. Kent Jantje het hele fenomeen ‘tarwebuik’ dan niet? En dan de kaas: puur vet! Al jaren geleden keihard uit de Schijf van 5 geknikkerd.

Vervolgens gaat Jantje buitenspelen, midden op de dag. Heeft Jantje zich wel ingesmeerd met factor 40, iedere anderhalf uur? Droeg hij wel een zonwerende pet? Nee hè, dat dachten we al. Bovendien had hij – o, o, o – geen waterflesje bij zich, dus hoe komt Jantje nou aan zijn 7 glazen vocht per dag? En dan: verstoppertje in het bos spelen, met een korte broek aan. Is Jantje gek geworden of zo! Jan, jongen, denk nou toch eens aan al die teken en hun Lyme? Maar nee, Jantje denkt helemaal nergens aan. Sterker nog: hij bouwt een hut met zijn vrienden onder een eikenboom. De lievelingsboom van de processierups, die bij contact met de huid zorgt voor jeuk, ernstige ontstekingen of zelfs astmatische reacties!

Nee, dat Jantje nog leeft is een godswonder.
Het enige goede nieuws is eigenlijk dat zijn moeder die middag niet heeft staan schreeuwen langs het voetbalveldje (vanavond in het Jeugdjournaal).
Maar voor de rest hebben moeder en zoon er een potje van gemaakt.
Gelukkig weten wij wel beter.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments