Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET GING NIET OVER WINDSCHERMEN

Bij het denken over ouder worden, hoort ook terugdenken aan hoe het was om jong te zijn, merk ik. Zo schoot mij deze week ‘mijn eerste date’ te binnen. Die verliep heel raar.

Ik was 16 en zo groen als gras. E. (een kennis en op dat moment 23) belde. Of ik hem die zondag kon assisteren bij het fotograferen van windschermen op het strand. Het had iets te maken met zijn studie aan de HTS.

Die zondag reden we in E.’s auto naar Zandvoort. Ik had me de dagen ervoor vaak afgevraagd wat mijn rol bij het fotograferen zou zijn en of ik dat wel kon, maar ik durfde er niet naar te vragen. In Zandvoort stelde E. voor wat te gaan eten in de vuurtoren. Daarna gingen we wandelen. Ik zocht naar de windschermen, maar zag ze niet. Ondertussen babbelde E. over koetjes en kalfjes. Niets wees erop dat ook hij met windschermen bezig was. Bovendien viel het me op dat hij geen fototoestel bij zich had. Ik raakte in de war. Wat was er aan de hand? Had ik het verkeerd begrepen?

We wandelden weer terug en toen we naar huis reden, stopten we nog in Wassenaar waar E. me een stuk weg wilde laten zien waar hij aan had meegewerkt voor zijn studie. Ook dit zei mij helemaal niets. Ik had nog nooit nagedacht over stukken weg. Stukken weg lagen er gewoon. Ik wist niet goed wat ik moest zeggen over dat stuk weg en voelde dat ik de wereld van E. helemaal niet begreep.

Toen we stopten voor mijn ouderlijk huis, merkte ik dat E. teleurgesteld was. Ik wilde uitstappen, maar hij forceerde nog drie zoenen op de wang. Daarbij nodigde hij me uit voor een feestje vanwege zijn ’24-jarig bestaan’ (om een of andere reden ben ik die uitdrukking op dat moment nooit meer vergeten.) Ik zei dat ik zou komen, al wist ik dat ik dat helemaal niet durfde.

Pas toen zijn auto wegreed, begon ik vaag te beseffen dat het die dag helemaal niet over windschermen was gegaan. Maar over iets heel anders, waar ik nog nauwelijks iets van wist.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments