Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

SOULCOLLAGE

vrijdag

Het was tijdens een consult dat cliënte B. het woord liet vallen: soulcollages.
Die maakte ze af en toe. Zelf of met anderen die ze erin kan begeleiden.
Er bleek een hele beweging achter te zitten, maar mij raakte vooral dat woord: soulcollage.
Het was of er een snaar van binnen begon te trillen.
Ik dacht: dat wil ik ook!

Gek dat er toch nog weken overheen gingen voordat ik ertoe kwam. Weken waarin ik er overigens wel bijna elke dag aan dacht! Maar ik wist niet of ik het kon. En of ik er de tijd voor mocht nemen. En of het wel zou lukken. Van die belemmerende gedachten. Vandaag schoof ik ze allemaal aan de kant, pakte oude tijdschriften en begon te knippen.

Het principe van de soulcollage komt uit Amerika, van de Amerikaanse theologe en psychologe Seena Frost. Het is simpel: eerst plaatjes scheuren uit tijdschriften. Alles wat je aanspreekt. Vooral niet nadenken, maar gewoon op gevoel en huppekee. Daarna rangeren op een grote kaart. Ook hier weer: op gevoel. Als het er goed uitziet, dan is het ook goed.

Opvallend was hoe tijdens dit proces ‘Janneke 2’ (die van het denken) zich weer overal mee bemoeide en overal haar theorietjes over had. Terwijl dat heel duidelijk niet de bedoeling is. Zoals Seena Frost zegt op haar website (www.soulcollage.com): "Don't be leftbrained about it." Dus Janneke 2 moest de gang weer op. Daar stond ze nog vrij luidruchtig te zeuren, maar dat negeerde ik gewoon. Vanaf dat moment begon het te stromen en kwamen we in een flow.
“He lekker”, zei ik.
Knippen en plakken is fijn.

Toen alles mooi op een kaart lag en was vastgeplakt, was ik happy met het resultaat en werd het tijd voor deel 2. Ik worstelde een tijdje, want ik wist wel wat de bedoeling was: mijn ziel laten praten, via de kaart. Maar hoe? Ik besloot dat Janneke 2 van de gang mocht komen en dat ze vragen mocht stellen aan Janneke 1 over het eindresultaat (kan ze heel goed).
En dat werkte. Het was als bij zo’n 3D-plaatje: het verhaal kwam van de achtergrond – vroem - naar de voorgrond.
"Het gaat vooral over liefde", zei Janneke 1. De gedroogde roze roos vertelt over het ontbreken daarvan vroeger. Maar door dat transparante glas dat eromheen is gekomen, schijnt er steeds meer licht op en dat maakt het ook steeds mooier.
“Jeetje”, zei Janneke 2.
Want het sneed hout. Ik had de dag ervoor een gesprek met iemand die me een inzicht gaf dat me ineens heel anders naar mezelf en naar vroeger had laten kijken. Het had me zo opgelucht, dat alles ineens mooier leek.

"Vertel eens over die vogel?", vroeg Janneke 2.
"Die wil vliegen", zei Janneke 1. "Maar het is nog te vroeg. De pootjes zitten vastgevroren aan de ondergrond. Nog even wachten tot na de winter. Dan gaat het gebeuren. Ik denk in april."
"Goh", zei Janneke 2 nu.
Want ook dit wees duidelijk op iets waar ik op wacht, maar wat steeds maar niet gebeurt. En ergens was er dus ineens dat weten: april. En ik wist dat het klopte. Ik voelde het gewoon.

“Weet je wat me irriteert”, zei Janneke 2. “Dat linksboven nog niet alle kaarsjes aan zijn. Wat kunnen we daar aan doen?”
“Mensen erover vertellen”, zei Janneke 1. “Ze willen heus wel naar binnen komen om hun lichtje komen opsteken, maar ze lopen buiten langs, zonder naar binnen te kijken. Ze zijn te druk en we moeten ze erop attenderen.”
En ook daar viel weer een kwartje.
Wat zeg ik: een hele euro.
Want het irriteert me dat er voor mijn spirituele avond van 13 febr. nog zo weinig aanmeldingen zijn. Ik vraag me steeds af: waarom? En nu snap ik het: mensen willen best komen, maar we moeten er meer ruchtbaarheid aan geven.

En zo hadden we hele gesprekken.
Janneke 1 en 2.
Eindelijk eens niet tegenover, maar met elkaar.
Met een prachtige kaart en verschillende inzichten als bijzonder eindresultaat.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments