Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GOEDE WOORDEN, SLECHTE WOORDEN

Als er iets nieuws ontstaat, dan moet er ook een woord voor komen. Een goed woord. Dat is van essentieel belang.

Hangjongeren is een goed woord (je ziet ze echt hangen). Of de kliklijn. De Betuwelijn was dan weer niet goed (roept het beeld op van Flipje Tiel die wordt overreden door een TGV). Maar weer wel heel goed (want probleemverhullend): winstwaarschuwing.

Het lijkt makkelijk, nieuwe woorden verzinnen, maar het valt nog niet mee. Daar heb je echt professionele woordverzinners voor nodig.
Ik schrijf nu een artikel over mensen die hun droomhuis laten bouwen. Dat gaat steeds makkelijker, want gemeentes versoepelen de regels en architecten worden betaalbaarder. En dus is er een woord verzonnen voor deze verworvenheid: het particulier opdrachtgeverschap.

Het particulier opdrachtgeverschap is dus geen goed woord. Het is te lang, te saai en het klinkt niet naar ‘droomhuis’. Het klinkt zelfs niet naar wonen of ontwerpen. Het klinkt naar de belasting, of iets in die hoek.

Maar hoewel ik het geprobeerd heb, kan ik zelf niet echt iets beters verzinnen. Daar moet de architectenwereld maar zo’n professionele woordverzinner voor inhuren. In particulier opdrachtgeverschap.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment