Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

LEVENSLES 5:2

Na de zomervakantie, begon ik maar weer eens met een dieet.
Want ja, zo iemand ben ik.
Altijd net een kilootje of 6, 7 te zwaar, maar niet goed in staat om de eetgewoonten definitief aan te passen zodat het overgewicht er dus ook nooit definitief af gaat.
Afijn, een dieet dus.

Dit keer was het het 5:2-dieet. Op wetenschappelijke leest geschoeid en het komt hierop neer: 5 dagen per week gewoon eten en de andere 2 dagen: vasten. Dat vasten houdt in: 500 kCal per dag. Even voor de niet-diëtende mensen: normaal heb je, als volwassen vrouw, zo’n 2000 kCal per dag nodig. Dus dan is 500 per dag echt wel afzien. Het is een bakje yoghurt met stevia in de ochtend, een kop soep in de middag, 2 crackers tussendoor en dan een hele lichte avondmaaltijd. Oftewel: honger!

Vanwege die honger zag ik op tegen dit dieet. Het was dat ik er goede dingen over had gelezen en dat A. het al deed en er flink mee afviel, anders was ik er niet aan begonnen. Maar we zijn nu zo’n maand of 3 verder en er is 5 kilo af en nou komt het: dat is Niet het grote winstpunt. Want: wat leer ik veel van die honger! De paar dingen die ik op die vastendag mag eten, zijn namelijk Zo Ontzettend Lekker. Dit is echt genieten van voedsel zoals ik dat volgens mij nog nooit eerder heb gedaan. Die crackers in de middag... echt zalig. En dan die avondmaaltijd... Bovendien geniet ik óók nog eens veel meer van mijn voeding op de niet-vast-dagen. Laatst merkte ik dat ik 15 minuten kon doen met 1 honingdropje. En dat dat lekkerder was dan 3 honingdropjes naar binnengooien en ze dan gedachteloos wegkauwen, zoals ik normaal gesproken doe.

Wij leven in een wereld van overmaat.
En als je dan zelf ook nog moeite hebt met matig zijn, dan verlies je niet alleen snel de controle, maar de dingen verliezen ook hun waarde.
En 5:2 blijkt voor mij precies de goede verhouding om die waarde terug te krijgen.
Het is wat mij betreft geen dieet.
Meer een levensles.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments