Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ALLES KOMT UITEINDELIJK ALTIJD WEL WEER GOED

“Ik zeg altijd maar: alles komt altijd wel weer goed.”

Het was Willeke Alberti die dat een keer zei, tijdens een interview dat ik met haar had voor het omroepblad waar ik toen voor werkte, ergens midden jaren ‘90. Ze zei het meerdere keren in dat gesprek en ik vroeg me af of ik het ermee eens was.

Die vraag bleef toen ik in de auto op weg naar huis zat.
Alles komt altijd wel weer goed.
O ja? Komt alles weer goed met de ouders die hun kind verliezen? En met de alcoholist die zich dooddrinkt? En is alles weer goed gekomen met de joden die in de oorlog omkwamen in de kampen? En met hen die het kamp overleefden? Ja, ze overleefden en in de jaren daarna hebben ze ook vast nog wel iets moois meegemaakt. Maar of dat gelijk staat aan ‘goedkomen’.... Ik vond dat we daar eerst dan maar eens een goede definitie van moesten hebben, van dat ‘goekomen’. En daar kon ik zo 1,2,3 niet opkomen.

Later, toen ik mij met het spirituele ging bezighouden en me meer en meer bewust werd van het bestaan en de aard van leven na dit aardse leven, zette dat alles in een ander licht. Zo ook de opmerking van Willeke. Want van wat ik meekrijg van ‘de andere kant’ is het echt geen straf om daar te leven. Het is een niet-fysieke wereld, dat al ten eerste. Een wereld waarin je alleen een fijnstoffelijk lichaam hebt, dus niet ziek kunt zijn en pijn kunt hebben. Ook een wereld waarin je niet hoeft (het mag wel geloof ik) te eten en te slapen. Heel moeilijk om voor te stellen. Het is letterlijk een geesteswereld, een wereld van de geest. Denken aan Amerika is Zijn in Amerika. In plaats van, zoals hier, eerst een ticket moeten boeken, koffer moeten pakken, naar het vliegveld, inchecken, 10 uur vliegen, etc. Dat geeft het enorme verschil tussen de beide werelden wel aan.

Ik had laatst een consult waarbij een man doorkwam die zijn hele leven ervan gedroomd had zijn eigen boot te bouwen. Toen hij daar eindelijk de tijd en de middelen voor had, kreeg hij een ongeluk met een dwarslaesie als gevolg en ging zijn hele plan niet door. Een paar maanden later overleed hij. Ik kende deze voorgeschiedenis niet, maar zag alleen wat hij mij liet zien vanuit de andere wereld. Ik zei tegen zijn zoon en dochter: “Ik zie hem bouwen. Het lijkt wel een boot.” De ontroering in hun ogen! En in dit geval mochten we wel vaststellen: het was toch nog goedgekomen allemaal.

De andere wereld is niet alleen maar leve de lol. Hij bestaat uit sferen waarin zielen verkeren die dezelfde staat van bewust-zijn hebben bereikt. Was die ziel nog niet zo heel ver ontwikkeld, was die nog in de veronderstelling dat alles draaide om macht, geld, status, eigenbelang, dan is dat de sfeer waar je in terechtkomt. Een narige, donkere sfeer met veel strijd en eenzaamheid. En altijd is er de mogelijkheid om dat bewustzijn te verhogen, maar pas als je dat wilt. Als je er klaar voor bent. Dus ik denk niet dat ze daar roepen: alles is goedgekomen. Nee. Nog niet in elk geval.

Maar goed, we moeten Willeke wel juist quoten. En ze zei: “Alles komt uiteindelijk altijd wel weer goed.” En ja, dat geloof ik wel. Maar ja, die factor tijd. Hoe lang hebben we om alles goed te laten komen? En 'alles'... 'Alles' is wel erg veel.

Deze week las ik ergens: ‘Niet alles komt goed. Maar je kunt wel overal het beste van maken door ervan te leren, er iets uit te halen en dan weer door te gaan.’ En vanuit ons aardse perspectief, vond ik die stelling toch net iets overzichtelijker.

Maar er is natuurlijk ook het spirituele perspectief.
En na bijna 20 jaar nadenken, heb ik besloten dat Willeke waarschijlijk toch gelijk heeft:
Alles komt uiteindelijk altijd wel weer goed.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment