Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DISCUSSIE AFGELOPEN

“Waarom staan Sinterklaas en Zware Piet in de krant?”, vraagt het patatje, wijzend naar een foto in de NRC.
Hij is dit jaar voor het eerst geen ‘gelovige’ meer.
Maar wel nog steeds een groot fan, dus nieuws over Sinterklaas is interessant nieuws.

“Er is een discussie”, leg ik uit. “Over Zwarte Piet.”
“O, wat is er dan met Zwarte Piet?”, vraagt het patatje.
“Sommige zwarte mensen, en trouwens ook witte mensen, vinden dat beledigend”, leg ik uit. “Omdat Zwarte Piet het knechtje is van Sinterklaas. En omdat hij ook vaak domme dingen doet.”
“Dat is toch juist leuk!”, zegt het patatje. “Ze verpesten altijd bijna alles in het Sinterklaas Journaal en dan komt het toch weer goed.”
“Ja, maar als je zwart bent, vind je dat mogelijk niet zo leuk. Dan denk je misschien: hé, die Piet ziet er net zo uit als ik en nou vinden mensen mij misschien ook wel dom.”
“Nou, Johnatan en Estifanos en Senna zijn ook zwart hoor”, zegt het patatje over zijn klasgenoten uit Suriname en Ethiopië. “En die vinden Zwarte Piet helemaal niet stom. En ik vind die jongens trouwens ook helemaal niet dom. ”
“Nee”, zucht ik. “Het is ook meer een grote mensen-discussie.”

En een lastige discussie, want de 2 perspectieven liggen mijlenver uit elkaar. Wat de een als onschuldig ziet, ervaart de ander als beledigend en er zeurt natuurlijk onmiskenbaar een slavernij-verleden doorheen. Dat mag dan allemaal voorbij zijn, maar eerlijk is eerlijk: die hele Zwarte Piet is daar toch een soort van echo van. Persoonlijk vind ik dat als je mensen beledigt, dat je er dan niet domweg mee door kunt gaan met als excuus ‘het was al die jaren geen probleem dus dat is het nu ook niet.’ Tijden veranderen en mensen veranderen en een feest is geen feest als mensen zich er slecht bij voelen.

We lezen samen het NRC-artikel door. (Een heel goed bij-effect van deze discussie: het patatje kijkt in een krant.) Er blijkt een school te zijn in Amsterdam Oost waar ze al jaren gele, rode, paarse en groene Pieten hebben.
“Hoe vind je dat?”, vraag ik aan het patatje.
“Mwah”, zegt het patatje. “Ik vind toch dat een Piet zwart moet zijn.”
“Wat is dan jouw oplossing?”, vraag ik.
“Dat ze slim worden in plaats van dom”, zegt het patatje.
“Ah”, zeg ik. “Maar dan is er geen probleem. Er moet toch een probleem zijn, voor het Sinterklaas Journaal?”
“Dan doen we een ander soort probleem. Dan is Sinterklaas gewoon iets vergeten of zo”, zegt het patatje. “Dat kan toch? Hij is toch heel oud?”

Dus, ons voorstel: Sint gaat een beetje dementeren. Hij vergeet zijn boek, zet z’n mijter steeds verkeerd op, dat soort dingen. Maar goddank wordt hij bijgestaan door een intelligente, empatische, goed opgeleide zwarte vriend. Dat is leuk en – Mark Rutte's oproep indachtig – het is ook helemaal de Participatie-maatschappij!

“Schrijf er maar een blogje over”, zegt het patatje. “Dan kan iedereen ons plan lezen en dan is de discussie denk ik wel afgelopen.”
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment