Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

WIJ ZIJN GEWEEST

Tot 2 keer toe zei iemand afgelopen week tegen me: heb je Tegenlicht gezien maandagavond?
Dat had ik niet.
Dus dat deed ik alsnog.

Het bleek om een serie te gaan waarin ‘De nieuwe wereld’ centraal staat. Dit keer ging het over de nieuwe kijk op werken door de generatie die net achter de mijne aan komt. (Deze opmerking is totaal functieloos als ik hier nu niet mijn leeftijd bij zet. Nou ja, vooruit dan maar, ik ben 46.)

Ik keek en was meteen gefascineerd. Deze dertigers dachten namelijk niet meer in dezelfde hokjes als waar ik in ben opgevoed. En dat had een reden: de crisis. Zo zei een jonge vrouw: “Ik heb precies de route gevolgd die mijn ouders me lieten zien met als garantie dat ik dan een goede baan zou krijgen: school afmaken, studeren, goeie stages, goeie baan. Alleen... ik heb geen baan.” Aan pensioen-opbouw deden de geïnterviewden om diezelfde reden ook niet meer. “Mijn moeder heeft altijd aan haar pensioen gedacht en nou heeft ze er recht op en het is er niet meer, dus ik denk: laat maar.” Maar hun reactie is geen klagerige, maar een daadkrachtige! Ze gaan ervoor! Als begreep ik niet in alle gevallen waarvoor precies...

Er was een meisje dat barbier was. “Mensen verlangen terug naar oude ambachten”, zei ze. “Is dat zo?”, riep ik naar de tv. “Als ze geen geld hebben, dan gaan ze zich toch niet duur door een ander laten scheren?” Maar dat deden ze blijkbaar wel, want ze had een barbershop in hartje Amsterdam en die liep goed, zo te zien.

Zij kweekte ook haar eigen groenten, op haar eigen balkon, zo zagen we. En dat gold voor meerdere geïnterviewden, want ‘iets kopen, als een consument’ bleek een beetje ‘uit’ te zijn. Je moest ‘basic skills’ hebben waarmee je je kunt redden in deze tijden en daar hoort bij: je eigen eten verbouwen. En je moest vooral veel delen, zoals je huis, je auto, ja wat niet?
“Delen? Ik wil mijn huis en mijn auto helemaal niet delen”, riep ik uit naar de jongeman die dit idee verwoordde en die ik op straat zo uitgemaakt zou hebben voor een yup (u weet wel, uit de jaren ’90, toen wij nog ‘hip’ waren met onze dance en extacy en extreme sports en dat soort dingen). Maar die jongeman was duidelijk toch geen yup, want yuppen wilden echt alleen maar hebben. Niet dat ik dat leuk vond, maar om nou alles te gaan delen...

Er was een kunstenaars-meisje dat nooit in een hotel sliep. Via Faceboek-vrienden over de hele wereld, kon ze altijd wel bij iemand slapen.
Daar viel dus ineens het hele hotel-concept om.

Niet veel later kwam een jongeman in beeld die zei: “De begrippen werkend en werkeloos zijn ook achterhaald. Soms heb ik 10 minuten geen werk. En even later weer wel.”
“Hu?”, riep ik uit. “Wat doe je dan? Ben je ZZP-er? Heb je opdrachten?”
Maar dat werd allemaal niet uitgelegd. We moesten als kijker vooral het gevoel hebben dat we er niets meer van snapten. En dan lukte verdomd aardig.

Een jonge man die zich een dumpster diver noemde, haalde al zijn voedsel uit prullenbakken. Verpakt en wel. Prima te eten.
“Ze zouden een boete moeten krijgen, die bedrijven, voor het weggooien van zoveel eten”, zei hij.
En daarin kon ik hem eigenlijk alleen maar gelijk geven.
Hij leefde van 30 euro per week, met vrouw en baby.
“Dat kan”, zei hij. “Ook met kinderen.”
“Wacht maar”, riep ik, “Want als je kind opgroeit, wil hij sneakers, een iPhone en een computer. En die vind je echt niet in je prullenbak.”

Maar ik wist het eigenlijk allemaal niet meer zo zeker.
Misschien komt er wel een hele generatie dumpster divers aan...

Aan het eind wist ik nog maar 1 ding zeker: ik ben old school. Ik denk in hokjes die niet meer bestaan. Ik zet nog geld weg voor later, ik deel mijn auto niet en ik haal mijn eten uit de supermarkt. Het is eigenlijk niet te geloven.
Wij, van om en nabij 1967, wij kunnen niet meer. We zijn over de houdbaarheidsdatum heen en we moeten niet gek opkijken als we gewoon allemaal worden weggegooid. En als de dumpster divers al op ons stuiten, dan zullen ze niet geïnteresseerd zijn.
We zijn geweest.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments