Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

KOMT EEN SANDRA BIJ EEN MEDIUM...

Komt een Sandra bij een medium...
En wel een Sandra met een groot probleem.
Ze ziet en hoort en voelt onverklaarbare dingen, maar ze durft daar niets mee te doen uit angst voor het oordeel van haar familie.

“Die keuren dit af”, zegt ze. “Het mag ook niet van de kerk. Ik heb geprobeerd uit te leggen dat ik gewoon zo ben en dat ik er niks aan kan doen, maar ze hebben me expliciet gevraagd om ermee te stoppen, omdat het van de duivel is. Ik ben dol op mijn familie. Dus ik wil er ook graag van af, van al die beelden en gevoelens. Maar hoe doe ik dat?”

Ja ja, het is 2013, maar in sommige opzichten toch nog even niet. Soms sta ik versteld over de hoeveelheid angst die er in sommige kringen nog heerst ten aanzien van het spirituele, allemaal voortkomend uit onwetendheid. Sandra’s familie is bang voor Sandra’s welzijn, maar die angst is gebaseerd op het idee dat datgene wat volgens mij het meest natuurlijke is, in haar geval gevaarlijk zou kunnen zijn.

Ik zeg trouwens niet dat iedereen zich maar in een spirituele ontwikkeling moet storten. Geestelijke stabiliteit, nuchterheid, zelfkennis, zelfkritiek en niet teveel ego vind ik belangrijke voorwaarden om dat op een gezonde manier te kunnen doen. Maar daar voldoet Sandra prima aan. Ze is een alleenstaande, intelligente en hardwerkende jonge vrouw die graag klaar staat voor anderen en die voelt dat ze dat soms kan doen via een weg die haar door haar familie verboden wordt.

“Soms mag je iemand helpen en dan...” Ze slikt even. Zelfs erover praten voelt al als verraad naar haar familie toe, zo krijg ik het idee.
“Laatst zat een vriendin van me te huilen omdat ze door een scheiding heengaat. Midden in het gesprek zag ik ineens een oude, Indische dame achter haar staan. Ze zette een schotel met groenten op tafel en kuste mijn vriendin boven op haar hoofd. Toen knikte ze naar me, zo van: vertel het haar maar. Ik twijfelde even, maar toen heb ik het toch gezegd. Doodeng vond ik het, maar het pakte gelukkig goed uit, want mijn vriendin was heel erg geraakt. Ze zei dat haar Indische oma haar altijd zo kuste, bovenop haar hoofd, zelfs toen ze al boven haar oma was uitgegroeid. Het was ook de manier waarop ze uiteindelijk afscheid hadden genomen, vlak voor haar oma’s dood. En ze vertelde dat haar lievelingsschotel oma’s Indische groenteschotel was. Het was voor haar zo troostend, dat ik die oma gezien had, dat ze in de buurt bleek te zijn. En voor mij zo bijzonder om door te mogen geven. Ik heb dan echt het gevoel iemand geholpen te hebben. Maar naar mijn familie toe voelt het dan heel slecht.”

Het verhaal van Sandra staat niet op zich. Er zijn veel meer Sandra’s en het doet me denken aan het verhaal van Elke, die vooral veel voorspellende dromen had. Ook haar familie vroeg haar om daarmee te stoppen. (Alsof dat kan.) Het leidde tot grote spanningen die op een verrassende manier tot een hoogtepunt kwamen tijdens een oudejaarsavond. Maanden van tevoren had Eelke een voorspellende droom gehad waarin ze zag dat haar vader tijdens oudejaarsavond in zou storten en dat de ambulance te laat zou komen vanwege grote drukte. Die droom maakte haar totaal van streek. Niet alleen vanwege de heftigheid ervan, maar ook omdat ze er niets mee kon doen! Na lang nadenken, loste ze het heel slim op. Ze besloot haar familie die oudejaarsavond bij haar thuis uit te nodigen, samen met een goede vriendin van haar en de man van die vriendin, die arts was.
Het werd oudejaarsavond.
Haar vader kreeg een hartaanval.
De arts kon hem reanimeren.

Waarmee ze aantoonde dat je het misschien soms niet hoeft te delen om er toch wat mee te kunnen doen. In het mooiste geval nog voor je familie ook.
Maar wat je in elk geval niet moet doen is jezelf en je sterke kanten ontkennen.
Daar word je doodongelukkig van.
En dat kan toch niemands bedoeling zijn?
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment