Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

MIJN GOEDE VRIEND KARL OVE

Ik sloeg het boek dicht.
Met iets wat het midden hield tussen een zucht en een kreun.
Ja, ik wilde het uitlezen, vanavond, per se.
Maar nu het voorbij was... de leegte die dat achterliet.

En die leegte bleef vandaag. Zondag, toch al vaak een dag waarin emoties zo kunnen nagalmen. En deze zondag galmde steeds de gedachte door me heen: ‘Hoe zou het met Karl Ove gaan?’
Even was er zelfs het idee: ‘Ik moet hem even bellen om het te vragen.’ Ik schrok er zelf ook van. Dat is blijkbaar het gevolg van het lezen van 900 pagina’s extreem ophartige auto-biografie.

Die 900 pagina’s zijn trouwens van Zoon, waar ik mee begon (eigenlijk deel 3) en daarna Vader, deel 1. Ik had al gehoord dat de volgorde waarin je zijn 6-delige ‘project’ leest niet zoveel uitmaakt. Persoonlijk vond ik deze volgorde (van 3 naar 1) wel zeer aan te bevelen. In Vader refereert hij soms naar iets in zijn jeugd waar ik dan al van alles van af bleek te weten uit Zoon. Ik zag het zelfs helemaal voor me. Dat is er misschien wel de oorzaak van dat ik Karl Ove nu behoorlijk goed ken, dat gevoel van ‘ik weet het, ik was erbij’ (ook al zat ik op het moment dat ik het las op een stoel aan een meer in Tsjechië, maar ja, waar boeken zijn, daar vervallen de wetten van tijd en ruimte...)

Dat ik Karl Ove goed ken, betekent trouwens niet dat ik hem graag mag. Zeker in zijn middelbare schooltijd vond ik hem een behoorlijk irritante eikel, om maar even vrijuit te spreken. Ruggengraatloos, pretentieus, opportunistisch en totaal niet realistisch. Maar ja, zoals dat gaat als je iemand al jaren kent, je vergroeit met ze, met hun leuke en hun minder leuke kanten. Het worden feitelijke gegevens, zoals dat de nacht donker is en de regen nat. Ik begrijp vaak niks van Karl Ove, maar ik stoor me er ook niet meer aan.

Waar ik me wel aan stoorde, dat waren de gaten in mijn Karl Ove-kennis. Bepaalde gaten had ik via youtube op kunnen lossen. Hoe zijn stem klinkt, hoe hij beweegt, wat voor handen hij heeft en hoe zijn broer Yngve, die ik ook heel goed ken, eruitziet (2 druppels water).
Maar bepaalde gaten bleven. Hoe zijn huis eruit ziet. Wat zijn hobby’s zijn. Wat voor werkplek hij heeft.

O, wat werd ik vanavond op mijn wenken bediend.
Want het gevoel van leegte werd gevuld met antwoorden!
Vanavond, in VPRO’s Boeken op Reis, was Wim Brands op bezoek bij... mijn vriend Karl Ove Knausgard! Dus ik zag zijn huis, ik zag zijn beste vriend, ik zag zijn hond (‘Karl Ove, ik wist niet dat je een hond had!’). Ik zag zijn werkplek, zijn tuin en hoewel ik wist dat hij rookt als een ketter, was het toch anders om het ook echt te zien.

Wim Brands stelde natuurlijk totaal verkeerde vragen.
En hoe hard ik de juiste vragen ook naar de televisie schreeuwde, hij ging er gewoon mee door.
Maar niettemin, we zijn weer wat wijzer.
De honger is weer een beetje gestild.
Morgen naar de winkel om Liefde te kopen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments