Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

PS

Naar aanleiding van het blog van gisteren kreeg ik veel reacties via de diverse kanalen. En meerdere keren de vraag: ‘Ja, maar hoe dóe je dat dan? Hoe vind je die weg naar de ziel weer terug als je hem bent kwijtgeraakt? Als jij niet kunt helpen, help ons dan in elk geval op weg!’

Ik voelde me aangesproken.
Maar ik wist het antwoord niet.
Ik wist wel dat ik met een antwoord móest komen.
En dus 'zond ik het uit' als vraag: ‘Help me even met een tip voor de mensen.’
(Zo simpel werkt het systeem, tenminste, als je erin durft te geloven. Maar goed, dat is weer een heel ander verhaal.)

Kijkend naar Zomergasten vanavond, kwam het antwoord binnen, als een spirituele sms.
En dat antwoord luidde: 'Laat ze hun eigen Zomergasten-uitzending samenstellen.'
Briljant.
Dat is volgens mij toch al een droom of in elk geval een gedachte van veel van de kijkers, om dat eens te doen. En doe het maar gewoon. Nee, het is geen egotrip, het is een zoektocht, naar je ziel.

Vraag je af: Wat wil ik laten zien? Welke fragmenten schieten me meteen te binnen en welke komen er in tweede instantie bij. Zoek ze desnoods op op internet en vraag je af: wat wil ik hiermee zeggen? En wat vertel ik erbij? Hoe zou ik dat verwoorden naar de denkbeeldige presentator en naar het kijkende publiek, naar de wereld.
Leg alle geselecteerde fragmenten naast elkaar, orden, schrap, geniet van het proces (heel belangrijk) en zie, als dat proces voltooid is: Wat is de rode draad? Welk verhaal wil ik eigenlijk vertellen? Want daar zit het. Precies daar zit de essentie van jou. En het is graven. Hard graven, flink werken en echt geen 1-2-3-oplossing. Maar geldt dat niet voor al het goud in de wereld? Dat ligt ook niet voor je klaar op straat, je moet ervoor naar binnen en bikkelen, hard bikkelen, om het te vinden om je daarna pas te kunnen te realiseren: dit was meer dan de moeite waard.

Amen.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments