Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

'WAT WIL IK?'

‘Ik weet niet wat ik wil met mijn leven. Kunt u dat misschien voor mij zien?’
Het is een consultvraag die heel veel voorkomt.
En waar ik vaak minder in kan betekenen dan mensen hopen.

Het valt me op dat er veel mensen zijn die niet weten wat ze willen en dat maakt ze heel ongelukkig. Er is het verlangen of vaak ook de noodzaak om het roer om te gooien, maar in godsnaam, welke kant op!

Volgens mij is de sleutel in dit geval het contact met de eigen ziel. Die weet precies wat-ie wil, anders was-ie nooit aan deze hele aardse exercitie begonnen. Alleen: het tijdens je leven blijven herinneren of vasthouden aan die missie, dat is best lastig. Vaak nemen mensen beslissingen in hun leven op basis van angst, op wat ze denken dat goed is, of wat van ze verwacht wordt, wat ze het meeste welvaart geeft, of het meeste aanzien. En dat staat lang niet altijd gelijk aan wat ze echt willen. Zo kun je afdrijven van je oorspronkelijke doel, wat uiteindelijk vaak leidt tot een ongelukkig gevoel.

Als mensen echt ver afstaan van hun ziel, dan is dat voor mij ook lastig in een consult. Als ik dan naar zo iemand ‘kijk’, dan lijkt de ziel als het ware begraven. Bij het linten trekken, trekken ze dan vaak hele onduidelijke kleurtjes en ikzelf krijg het gevoel ‘er niet bij te kunnen’. En als ik dan nog iets naar boven kan halen wordt het vaak of niet herkend, of er volgen praktische bezwaren.
‘Ik zie dat je eigenlijk heel graag bezig bent met kleuren.’
‘Ja, maar met ‘iets met kleuren’ kan ik mijn geld niet verdienen.’

Ik snap het wel, want het is ook eng om anders te gaan denken. Om heel even het gelddenken los te laten en eerst eens echt weer te gaan voelen waar je verlangens zaten en wat daaruit voort kan komen. Maar als je het niet doet... Het heet niet voor niets ‘zielsongelukkig.’
‘Wie ben ik? Waarvoor ben ik hier gekomen? Wat wil ik? Waar ligt mijn kracht?’ Persoonlijk denk ik dat het zoeken naar de antwoorden op die vragen, dat dat leven is, in elk geval vanuit spiritueel oogpunt. En dat betekent: aan de slag.

Er zijn veel dingen die je kunt uitbesteden in je leven: je huishouden, je administratie, de opvang van je kinderen, het uitlaten van de hond. Maar het contact houden met of terugvinden van je ziel, dat kan alleen jij. Ik vind het een eer om je erin bij te staan, maar meer dan dat, kan ik niet.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments