Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

BERICHT UIT DE SAMENLEVING (11)

Geachte premier Rutte,
Hoi Mark,

Het voelt als hoog tijd om je weer eens te schrijven.
Ik stel namelijk vast dat we een imago-probleem hebben!
Deze week kwam er een duidelijk signaal uit verschillende hoeken: Mark Rutte lacht teveel.

Ik kan me goed voorstellen dat dat een voor jou verwarrende boodschap is. Je bent gewoon een vrolijke vent en bovendien: wat hebben we aan een sjacherijnige premier in deze toch al sombere tijden? Bovendien ken ik je een beetje en je denkt vast: wat kunnen mij die journalisten schelen. Naast jouw adagium over peilingen - “peilingen zijn palingen” - weet ik dat je er ook stiekem een hebt over journalisten: “journalisten zijn journalasten.” En gelijk heb je.

Maar ja, die journalasten kunnen wel hoog oplopen Mark, zeker als ze het allemaal met elkaar eens zijn en de toon gaan bepalen. Dus ik heb toch het gevoel dat we hier iets mee moeten. Laten we de zaken in elk geval even nuchter op een rijtje zetten.
1) lachen is goed
2) lachen is goed voor de gezondheid
3) lachen is goed voor de moraal van de rest van de natie
4) behalve wanneer je spreekt over miljarden-bezuinigingen

Dat vindt Jan met de Pet namelijk niet leuk. En zeker niet Jan met de Pet zonder Werk en met een Huis dat niet Verkocht kan worden. Dus, Mark, we gaan even een oefeningetje doen. Een oefeningetje in acteren. Want ja, we geloven allemaal in het naturelle premierschap, maar soms moeten we ook een beetje iets spelen. Iets laten zien dat de mensen willen zien, zodat de boodschap geloofwaardiger over komt.

Dus, stel je even voor: je hebt een gezin. En je bent je baan kwijt. En er staat een bordje te koop in de voortuin, maar er komt niemand kijken naar je huis, want aan de overkant staat ook al een bordje te koop en twee huizen naar rechts ook... Je hebt al bezuinigd waar je kon. De kinderen zitten niet meer op voetbal en ballet en de auto is verkocht. Maar de reserves zijn bijna op en je ligt ’s nachts wakker. En als je dan wakker ligt, dan hoor je dat je vrouw ook wakker ligt, maar je wilt haar niet laten merken dat je wakker ligt, want je bent de man, dus je moet sterk zijn en uitstralen dat je dit allemaal op gaat lossen, al heb je geen idee meer hoe je dat gaat doen na alle afwijzingen die je al hebt gehad op je sollicitaties. En zo probeer je je ademhaling te laten klinken alsof je niet wakker ligt en vooral niet je neus op te halen terwijl dat eigenlijk wel moet, want de tranen lopen in stilte over je wangen...

Ja, goed zo Mark. Dat is ‘m. Alleen dat huilen hoeft niet hoor. Mark. Dat huilen hoeft niet. Jij moet ook de man zijn die alles oplost en echte mannen huilen niet, toch? Mark, Markje, je hoeft niet te huilen want het is niet jouw schuld. Het is allemaal de schuld van de banken hoor, want die zijn begonnen! Achossie, jongen toch. Achossiepossie jongen toch...
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment