Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

STILLE OORLOG

Het was altijd goed, harmonieus.
De verstandhouding tussen de hoofdhuurder en de onderhuurders van het pand waar mijn praktijk nu nog gevestigd is.
Het is ook een heerlijk pand waar we met z’n allen in mochten zitten.
Een prachtige, voormalige school, gebouwd in Amsterdamse stijl.

Maar goed, de hoofdhuurder zegde de huur op en dat had grote gevolgen, want: alle onderhuurders moeten er binnenkort uit! Daarmee raakten we onze dierbare werkplek tegen een zeer lage huurprijs, kwijt. Er waren nog gesprekken en onderhandelingen, maar die verliepen niet prettig en ze draaiden ook op niks uit. Vanaf dat moment veranderde de sfeer tussen de hoofdhuurder en ons.

Zo was er ineens geen soep meer. Altijd hadden er, op initiatief van de hoofdhuurder, zakjes soep gestaan in de keuken. Verschillende smaken naast en iedereen maakte er graag gebruik van, maar ineens... was het weg en stond er alleen nog klein een potje bouillonpoeder.
Toen vergaten de onderhuurders ineens weer het licht uit te doen ‘s avonds. Keer op keer leidde dat tot mails en geïrriteerde briefjes van de hoofdhuurder, maar of het hielp... En de theedoekensituatie keerde ook weer terug. Eerder had de hoofdhuurder gevraagd of we die niet over de verwarming wilden hangen, want dat vond men ‘slordig staan’. Een tijd lang hingen we de theedoek dus aan een haakje, maar ineens... hing-ie weer languit over de radiator. Provocerend bijna.
De wraak van de hoofdhuurder vond plaats op de wc. Geen luchtverfrisser meer! En in de keuken: geen handzeep.
Toen verdween er een van de schilderijen uit de gang. En werd er opvallend vaak dubbel geparkeerd op het parkeerterrein.

Het zijn kleine dingen, maar ze zeggen heel veel. Zodra mensen boos zijn, zich niet meer heimlich voelen, een grotere afstand ervaren tot elkaar en hun omgeving, gaan ze zich, bewust en onbewust, anders gedragen. Minder sociaal. Meer egocentrisch. Het zal wel in ieder psychologieboek staan, maar als je het zelf ervaart, zegt toch meer. En zet het je aan het denken.

Wat is het toch belangrijk om een beetje met elkaar in harmonie te blijven.
En hoe naar en mogelijk zelfs destructief is het, wanneer dat niet meer lukt.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment