Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

JEZELF JARIG MAKEN

Ik was dus jarig gisteren.
En het ging goed.
Klinkt dat raar?
Voor mij niet.

Ik vind jarig zijn namelijk niet zo makkelijk. Ja, als kind nog wel. Dan zorgt de wereld er wel voor dat je je heel speciaal voelt, met alle toeters en bellen, taarten en tractaties, een verjaardagshoed op school, de klassen rond om je te laten feliciteren en een partijtje waarop je het middelpunt bent.

Veel dingen worden makkelijker als je ouder wordt, maar jarig zijn niet. Er zit een druk op. Wat je geleerd hebt als kind is dat je je speciaal moet voelen, alleen wordt het niet meer voor je geregeld; dat moet je zelf doen. Iets wat ik jarenlang lastig heb gevonden. Ik weet nog een verjaardag met een huiskamer vol mensen en ik rondrennen om het iedereen naar de zin te maken. Ik voelde me alles behalve jarig. Zo gingen we het dus niet meer doen. Ik herinner me ook nog een verjaardag waarop A. en ik per ongeluk (nog) in het buitenland zaten, in niet echt jarige omstandigheden en met een gezelschap dat niet erg invoelend was. Toen was ik dus echt niet jarig.

Met de komst van de pipo en het patatje werd het ineens weer een stuk makkelijker. Ik herinner me een verjaardag waarop ik met de pipo naar de bakker ging om taart te halen.
“Mijn moeder is jarig!”, riep hij tegen iedereen die langskwam.
“O, gefeliciteerd!”, riep iedereen terug.
Zelden heb ik me zo jarig gevoeld.

Maar kleine kinderen worden groot. Gisteren moest de pipo de hele middag Franse woordjes leren voor de toetsweek. En het patatje had een ander partijtje. Blijkbaar waren we weer in een fase gekomen waarin we onszelf weer wat meer jarig moesten maken.

En het lukte.
Overigens met veel dank aan de altijd verwennende A., het bezoek van zus R., uit eten met z’n viertjes, de belletjes van de schoonfamilie en de vele Facebookfelicitaties (vind ik leuk).
“Was je een beetje jarig?”, vroeg A. ‘s avonds.
“Ja”, zei ik. “Ik vond hem wel weer gelukt dit keer.”
We leren het wel.
Langzaam maar zeker.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments