Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

TO GO WHERE THEY CAN FIND YOU

“But it isn’t easy”, said Winnie the Pooh. “Because Poetry and Hums aren’t things that you can get. They are things that get you. And the only thing you can do, is to go where they can find you.”

-The House at Pooh Corner

Dit zinnetje (met illustratie) hangt al jaren uitvergroot boven mijn bureau.
Reden: ik denk dat de grote filosoof Winnie the Pooh hier iets belangrijks zegt over het onderwerp inspiratie. Want welke inspiratie je ook zoekt, je kunt het niet uit de muur halen. Het enige wat je kunt doen is de goede omstandigheden voor ontvangst creëren, bijv. door naar de juiste plek te gaan.

Ik heb zo’n plek gevonden, een paar jaar geleden.
Het is een verborgen hoek op de hei.
Er is een bankje naast een zilverberk, een veld met bloemen waar reeën ’s zomers graag doorheen struinen en van eten. Er is een hobbelig stuk gras met wat kronkelige meidoorns en een grote, stoere eik. Er is een bosrand die altijd ruist en waarin soms een koekoek roept en ten slotte ligt er een reuzachtige, oeroude kei. En er is iets met het samenraapsel van die elementen, iets magisch. Als ik er kom, zomer of winter, weer of geen weer, ik heb er altijd het gevoel een andere wereld binnen te treden. De grens tussen 'hier' en 'daar' is er dun.

Hier, op deze plek, kom ik elke week. Ik ga er zitten op het bankje of ik klim op de kei. Ik kijk naar de reeën, luister naar het ruisen van de wind door de bomen. En als ik dan wat wegmijmer, dan gebeurt het vaak. Ik hoef er niets voor te doen, ze komen gewoon: oplossingen en ideeën.

Ik heb er ontdekt waarom ik ongelukkig was in bepaalde situaties en wat ik daar aan kon doen. Ik heb er lessen bedacht voor mijn oefencirkel en ideeën voor nieuwe workshops. Ik heb me er gerealiseerd dat iets wat me belangrijk leek, dat helemaal niet was en begrepen aan welke dingen ik juist meer aandacht moest besteden. Kortom, ik durf te beweren dat deze plek mijn leven en ook dat van veel mensen om mij heen, zeer positief heeft beïnvloed.

Wat als iedereen zo’n plek zou hebben.
En waarom is dat eigenlijk niet zo?
Waarom leren we niet allemaal aan onze kinderen: zorg dat je een plek hebt in je leven waar je bereikbaar bent voor goede ideeën.
Ik ken maar 1 iemand die ons dat vertelt.
En dat is Winnie the Pooh.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments