Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

JUIST NIET INGEWIKKELD

“Ik vind luisteren naar je intuïtie altijd zo ingewikkeld”, zei een cursiste laatst tijdens de eerste avond.
En dat is nou precies niet de bedoeling.
Denken kan heel ingewikkeld zijn.
Intuïtie juist niet.

Maar ik begreep heel goed wat ze bedoelde. Mijn hele ontwikkeling tot medium begon met het gevoel dat ik mijn intuïtie kwijt was. Ik had gestudeerd, kon heel goed denken, maar voelde ook dat een hele andere kant van mij niet aan bod kwam. Er borrelde vaak wel ergens iets, maar ik luisterde er niet naar omdat ik het niet vertrouwde. En achteraf, ja achteraf...

Ik weet nog dat ik een keer een vergadering had met een bestuur waar ik onderdeel van uitmaakte. En op een keer was ik zenuwachtig voor de volgende bijeenkomst. Dat was raar, want we vergaderden iedere maand, dus het was gewoon routine. Maar... dat bleek het dit keer niet. Een van de leden had een emotionele uitbarsting met een grote ruzie met slaande deuren tot gevolg. Het zou ook nooit meer hetzelfde worden.
Ontdaan kwam ik thuis. Vanwege die emoties, maar ook wel door de vraag: Was ik daarom dan zenuwachtig? En zo ja, hoe kon ik dit dan weten? Hoe werkte dat, zo’n intuïtie?

‘Logica brengt je van A naar B, maar intuïtie brengt je op plekken waar je anders niet kan komen.’ – Einstein.
Inmiddels ben ik daar wel achter en mag ik die boodschap overbrengen aan cursisten.
“Het is niet ingewikkeld. Het is anders”, zei ik tegen de vrouw die het ingewikkeld vond. “Intuïtie redeneert niet van a naar b naar c. Je weet iets gewoon ineens. Dat je je agenda mee moet nemen naar dat etentje. Dat die vakantie je iets extra’s gaat brengen. Dat je je vriendin moet herinneren aan die ene afspraak. Je weet het gewoon en de truc is dat je het leert te herkennen, dat kleine stemmetje. Want intuïtie schreeuwt niet, maar het praat eigenlijk vrij kalm. En tijdens deze cursus gaan we leren om het te herkennen. Zodat je erop durft te vertrouwen en het een wezenlijk onderdeel kan worden van je leven.”

Mooi is het om te zien als dat ook lukt. Als een cursist het geleerde in de praktijk gaat brengen. Dat was het geval met I. Ze deed 2 cursussen en maakt nu onderdeel uit van de oefencirkel. Laatst vertelde ze dat iemand een rechtzaak tegen haar had aangespannen. Een nare situatie natuurlijk, maar toch: ze oogde er heel rustig onder. Ik dacht: ‘Ergens weet ze al dat het goed komt.’ En guess what: vorige week mailde ze me. De rechter had de aanklacht op alle punten ongegrond verklaard; ze had gewonnen.

En dus niet alleen zij, maar ook haar intuïtie.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments