Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ROTS EN WATER

Het is een nare situatie waar Petra zich in bevindt.
Een heftige ruzie met haar schoondochter.
Waardoor ze nu haar zoon en haar kleinkinderen al een tijd niet meer ziet.

Ik had al het idee dat het om een familie-situatie zou gaan. Ik trek vaak van tevoren een of meer kaarten en dit keer kwam de familiekaart daarbij prominent naar voren. Deze kaart is een bijzonder plaatje: een woeste rivier, met daaroverheen een boomstam. Daaroverheen lopen, wiebelend en wel, verschillende kinderen en volwassenen. Ze worden opgevangen door familieleden aan de overkant. Het is een kaart die veel kan vertellen, zowel over het ‘gescheiden zijn’, als over het ‘herenigen’. Maar op een of andere manier valt mijn oog dit keer op geen van beiden.

Al pratend met Petra, ‘kijk’ ik naar de situatie. Die ziet er tamelijk hopeloos uit. Aanleiding van de breuk is een woordenwisseling geweest die de schoondochter als heel beledigend heeft ervaren. Volgens mij viel het nog wel mee, maar ik heb het idee dat de schoondochter het zo wel goed vindt. Ze voelde zich toch al bedreigd door de nogal sterke persoonlijkheid van haar schoonmoeder en de band die die had met haar zoon. Ik krijg zelfs het idee dat ze het een beetje op een conflict heeft aangestuurd om zo deze dreiging uit haar leven te werken.
Petra daarentegenvoelt zich heel naar. Zij is een echt familiemens en was altijd de spin in het web, dus nu ze zo uit haar rol is gezet, weet ze zich geen raad. Bovendien komt ze haar zoon, schoondochter en de kleinkinderen soms ergens tegen, wat tot gespannen toestanden leidt. Haar vraag is dan ook: hoe komt dit weer goed?

Ik probeer wat situaties uit. Dat doe ik door me dingen voor te stellen en te kijken wat er dan gebeurt op de plaatjes die ik voor me zie. Een gesprek met haar zoon? Maakt de situatie alleen maar erger, want hij dat ziet hij als verraad naar zijn vrouw. Een gesprek met een soort intermediair? Daar staat de schoondochter niet voor open.
“Ik zie eigenlijk maar 1 mogelijkheid”, zeg ik. “Heel diep door het stof gaan.”
“Maar waarvoor?”, zegt Petra. “Ik heb niets verkeerds gezegd!”
“Daar gaat het niet om”, zeg ik. “Maar als jij onderwerpt aan haar, ziet ze je minder als een bedreiging en kan ze ook bijna niet anders dan meebewegen.”

Petra zucht.
“Dit vind ik echt heel moeilijk”, zegt ze.
“Ik snap het”, zeg ik.
Het is even stil. Ik twijfel. Dan zeg ik toch wat ik denk:
“Ben je het met me eens dat we hier als ziel naar de aarde komen om te leren? En dat we het meeste leren van de weerstanden die we tegenkomen? Misschien kun je iets leren van deze situatie met je schoondochter. Iets wat niemand anders je kan leren.”
Petra knikt.
“Oke”, zegt ze. “En wat kan ik dan van haar leren?”
Ja, die had ik natuurlijk aan kunnen zien komen. Maar nu sta ik deze vraag toegespeeld krijg, sta ik toch met mijn mond vol tanden. ‘Help!’, roep ik in gedachten naar de andere kant. ‘Vertel me wat haar les hierin kan zijn, want ik zie het niet!’

En dan word ik naar de familiekaart getrokken. Niet naar de mensen op het plaatje dit keer, maar naar het water dat langs en om de rotsen heenstroomt. In mijn hoofd ‘hoor’ ik woorden die ik ooit hoorde van iemand die Rots en Water-trainingen geeft aan kinderen. Ik zeg ze hardop, voor Petra.
“Soms moet je als een rots zijn: trots, sterk, confronterend en onwrikbaar. En soms moet je als water zijn: flexibel, stromend en om obstakels heenbewegend. Dat laatste kun je van haar leren.”
Petra slaat met haar hand op tafel.
“Ik doe het”, zegt ze meteen.
“Jeetje”, zeg ik verrast.
“Ik kan toch niet anders?”, vraagt Petra.
“Nee”, zeg ik. “Maar reken erop dat ze het je heel moeilijk gaat maken. Met hele onredelijke eisen en zo.”
“Als een rots”, zegt Petra. “En daar moet ik dan maar omheen stromen.”

Als ze weg is ben ik nog beduusd.
Van de les, en hoe die bij me binnenkwam.
Maar vooral van de moed van Petra, die altijd nogal rotsig is geweest en nu zomaar ineens zich als water moet gaan bewegen.
Het begin was in elk geval goed.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments