Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GEACHTE PRINSES BEATRIX

Geachte prinses,
Hoi Beatrix,

Daar zit u dan.
U zag dit moment al zo vaak in uw dromen.
Daar zit u dan.
De tijd voor uzelf die zou komen is eindelijk hier.
Tijd voor boetseren.
Tijd voor de e-mail ook...

Ik kan me zo voorstellen dat na 3 decennia koningsschap en na het weggalmen van het applaus en het almaar leger worden van uw brievenbus, u een beetje in een zwart gat aan het vallen bent. Een gat dat voor een majesteit net zo zwart is als voor iedereen. Uiteindelijk zijn we allemaal gelijk.
Precies om die reden – en dat weet u, want u kent mij - heb ik altijd moeite gehad met het koningshuis. Macht en verworvenheden verkregen op basis van geboorte... Ik vond het niet meer van nu.

Maar vandaag moest ik aan u denken.
En vooral aan een uitspraak van u van langer geleden, die vorige week meerdere keren herhaald werd. U heeft namelijk gezegd over het koningsschap: ‘Hier kies je niet voor.’ Het is een uitspraak die bij me nagalmt, langer dan het koningslied.

‘Hier kies je niet voor.’

Ik heb er goed over nagedacht en denk dat u dit bedoelde: benijd ons niet. Het ziet er allemaal leuk uit, de koetsen en de hoedjes, de parels en de paleizen, maar het koningsschap is een eenzame weg met veel downsides en we kregen het allemaal ongevraagd te verwerken.

En ja, ik begreep die boodschap en hij lijkt me volkomen terecht. Maar hij riep toch een vraag bij me op. Want: kozen wij er dan wel voor? Wij, uw onderdanen. Vaak keek u stiekem door het raam van een van uw paleistorens en daaronder zag u ons, lekker rondpeupelen. Lekker met onverzorgde haren de straat op. Een beetje schilderen aan onze huisjes. Een beetje boodschapjes doen en werken. Altijd anoniem en vrij. U zag het, maar de vraag is: kozen wij daarvoor?

Even voor de helderheid: er zijn ook genoeg down sides aan het onderdaan-zijn. U stond nooit in de file. U zult nooit belazerd zijn door een energie-maatschappij. Phishing, wachttijden, u zult er geen last van hebben. Financiële sores zijn u volstrekt onbekend.

Maar de vraag blijft: kozen wij daarvoor?

Ik heb hier goed over nagedacht en volgens mij is het antwoord toch ja. Dat komt, majesteit, doordat ik geloof in het bestaan van de ziel. De ziel, onze spirituele essentie, wie we zijn in de kern, die ziel maar één drive heeft: groeien door ervaring en door hard werken. En dat doen we hier, op aarde. In een omgeving vol weerstand, precies dat wat we nodig hebben. Leven na leven, en steeds met een plan. Leren en ervaren om te strijden, om angsten te overwinnen, om te leren vertrouwen, om verantwoordelijkheid te dragen. De lijst met mogelijke lessen is eindeloos.

Dus, majesteit, lang verhaal kort, heeft u ervoor gekozen? Ja!
U herinnert zich het niet meer, maar dat zou het proces verstoren. Maar u heeft ervoor gekozen. U wilde van dit leven in de rol van koningin leren.
Misschien ging het u om het leren dragen van het gewicht van een kroon, het leren omgaan met de eenzaamheid, het stand kunnen houden onder druk...

U had dus ongelijk.
En tot mijn schok moet ik bekennen: ik ook.
Want mijn bezwaar tegen het koningshuis, tegen macht via erfenis, valt in dit licht ook compleet in het water. U kreeg die macht niet, u koos ervoor en uw zoon koos ervoor en uw kleindochter ook. Iedereen heeft gekozen en daarom moet iedereen niet zeuren, maar gewoon doorgaan met waar we mee bezig waren. 'Door de regen en de wind.'

Dat misverstandje wilde ik toch nog even uit de lucht halen.
Verder wens ik u een hele fijne post-abdicatie.
En dat u achteraf maar mag zeggen: lessen geleerd, missie volbracht.

Met de hartelijke groeten,

Eenmaaldaags Janneke
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 3 comments