Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

AFSCHEID ZONDER KUS

Ineens zit de ‘bijna-ex’ van M. bij ons op de bank. Met zijn moeder en het dochtertje. Ze wilden het meisje terugbrengen van een weekendbezoek, maar M. blijkt nog niet thuis. Wat nu? Ik nodig ze uit om bij ons te wachten. Het dochtertje zit met grote ogen vol ontzetting op papa’s schoot. “Mamaaa”, huilt ze af en toe. Ik krijg het gevoel dat er een nog veel groter drama aan zit te komen als de mama niet snel op komt dagen. We halen de kleine pipo, die toch nog niet slaapt, naar beneden. Die roept verrukt: ‘Hé, een meisje in mij huis!’ en geeft haar liefdevol een paarse beer. Dat stelt het meisje gerust.

Daarna barst de vader los. “Wat moet ik nou? De advocaat bellen? Alles loopt in deze fase via de advocaten. We spreken helemaal niet meer met elkaar. Het enige dat ze zegt is dat ik m’n kind nooit meer te zien krijg. Ik kan er nog steeds niet bij. Het ene moment lig je nog naast elkaar in bed en ineens ben je vervangen door een ander. Ze mag me hier ook niet zien hoor, want ze denkt dat ik de kleine af wil pakken. Dus als ze straks komt, duik ik weg. God, ik sta helemaal stijf van de spanning, al maanden. Bij alles wat ik doe of zeg, denk ik dat het verregaande consequenties heeft.”

Een half uur na de afgesproken tijd komt M. aanrennen. Trein gemist. Zoals voorspeld, duikt de bijna-ex weg, maar M. heeft hem toch gezien. “Kom je!”, roept ze vanuit de deuropening naar het meisje. Maar het meisje kijkt verward. Komen? En dan weg bij papa? En bij die leuke paarse beer en dat blote jongetje? “Jij kome”, zegt ze. “Nee", zegt de moeder. "Kom, je gaat naar bed." Ze tilt het meisje op en neemt haar mee. Die barst in huilen uit en strekt haar handen uit naar papa. Een kus voor hem zit er niet meer in.

Ik slik mijn tranen weg.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments