Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

FUNNY NOISES IN THE BACKGROUND

High Tea met de pipo.
In het zonnetje bij The Strawberry Lounge.
Het lijkt hem en mij heel gezellig.
“Kunnen we even bijpraten”, zegt de pipo.

Ik ga er vanuit dat het bijpraten gaat over school, waarover de informatie maar mondjesmaat doorkomt. Maar als we op een bankje in de zon zitten en de thee voor ons neus staat, samen met de sandwiches, gaat het gesprek ineens een hele andere kant op.
“Ik denk dat ik binnenkort een eigen laptop nodig heb”, zegt de pipo. "Een snelle en een dure, maar dat kan niet anders."
“Waarom?”, vraag ik.
“Voor zaken”, zegt de pipo. “Ik heb namelijk soort van, ja, een baan, zeg maar.”
“Je hebt wat?”, zeg ik.
“Heb je niet gehoord dat ik steeds op Skype zit met een Amerikaan. Nou, met hem werk ik samen. Ik bouw plug-ins en hij doet de marketing daarvoor. Ik heb een spannend spel in Minecraft ontworpen waarin mensen betalen wanneer ze een andere status willen. De eerste betalende klant hebben we al. En als dat doorgaat, en daar lijkt het op... dan ga ik echt verdienen. Dus als jullie die laptop even voorschieten, dan verdien ik hem wel terug.”

Dit verhaal gaat me even 10 x te snel. Eigenlijk is de plaat al blijven hangen bij de samenwerking met de Amerikaan. Dus, first things first, eerst daar maar eens wat vragen over stellen.
De Amerikaan blijkt ‘Exo’ te heten. Wat dan weer niet zijn echte naam is, maar “op internet gebruikt niemand zijn echte naam”, aldus de pipo, die op het net The Codebro heet.
“En wat weet je van die Exo?”, wil ik weten.
De pipo wappert deze vraag een beetje weg. “O, hij is geloof ik 18 en hij woont in Californië en hij heeft een wiskundepakket. Meer weet ik niet en meer hoef ik ook niet te weten. Het is een goeie gast en we werken heel leuk samen.”
“En hij weet dat jij 12 bent?”
“Ja, dat weet hij.”
“En wat zei hij toen je dat vertelde?”, wil ik weten.
“Wow. Dat zei hij. Maar dat soort dingen zijn dus niet belangrijk met dit werk mam. Het gaat erom wat je kunt. En hij weet wat ik kan.”

Ik realiseer me op dat moment dat Exo waarschijnlijk beter weet wat de pipo kan dan dat ik dat weet.

Tegen de tijd dat de sandwiches op zijn en de scones komen, krijg ik een klein beetje een beeld van de samenwerking, het spel en de toekomstplannen. Waarbij de tekst ‘als ik tenminste een laptop heb’ er steeds heel handig tussen wordt gemanoeuvreerd door de pipo.
Tegen de tijd dat de scones op zijn en de taart komt heb ik weer greep op het gesprek. Want ja, veelbelovende plannen, maar school gaat voor en eerst maar eens kijken hoe dat samengaat met dat ‘werk’. Hier maak ik nog de fout om te vragen of hij, als hij van de zomer 13 wordt, niet gewoon een krantenwijk wil nemen. De lach die de pipo dan laat horen, zegt genoeg. Geen krantenwijk, geloof ik.
De laptop gaat nog even op de lange baan, maar de sfeer lijdt er niet onder en na de taart gaan we allebei voldaan naar huis.

Die avond, tijdens zijn game-tijd, hoor ik hem op Skype weer in gesprek met de ‘Exo.’ Ik luister er een tijdje aandachtig naar en ik moet zeggen: het klinkt inderdaad als een gelijkwaardige, leuke, positieve samenwerking. Ze brainstormen, lossen technische problemen op, allemaal in een moordend tempo en ik sta versteld van hoe goed de pipo zich uitdrukt in het Engels.

Als ik even later aan de andere kant van de kamer een heel ander gesprek voer, hoor ik de pipo ineens zeggen:
“By the way, do you hear funny noises in the background... That’s my family.”

Ik glimlach.
Want je knippert 3 x met je ogen en ineens is dat wat je bent geworden:
Funny noises in the background.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment