Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

VAN DIE DINGEN MET MODERNE TECHNIEK

Ik was op de hei.
En het was al beloofd en het hing al in de lucht: vandaag zou het lammetjesdag worden.
Bevrijdingsdag van de kou en de winter.
De eerste dag met weer meer kleur in het licht.
Ik dacht: zou ik het kunnen fotograferen? De camera van de Samsung mobiel staat niet echt bekend als top, maar wie weet.
Nou, ik weet inmiddels.
Dat dat reuze meevalt met die camera.
Hij zag zelfs meer licht dan ik met mijn ogen!

Een onverwachts cadeautje van de moderne techniek.

2013-03-04 09.35.14

50 Meter verder, zie ik dit.

2013-03-04 09.39.32

De paaltjes zijn stokoud. Ze staan scheef, zijn verweerd en er zijn al ik weet niet hoeveel veters op gestrikt, kopjes koffie naast gedronken, wandelschoenen langsgetrokken.
Vroeger stond er zo’n leuk, wit voetafdrukje op, het teken van de wandeling die hier is uitgezet. Maar daar is nu deze QRcode overheen geplakt. Ongetwijfeld weer met grote voordelen. Als je hem scant met je mobiel, kun je meteen zien waar je bent, dat doorgeven aan al je vrienden en vriendinnen en het als mededeling doorsturen naar facebook en twitter. Je kunt er een app op loslaten die je vertelt hoeveel stappen je verwijderd bent van je einddoel. En van Parijs. En van Istanboel. En je krijgt een overzichtje van alle aanwezige koffietentjes in de buurt, inclusief de prijs van de koffie en de appeltaart en waar er nu een speciale koffie-met-appeltaart-actie is. Met een andere app kunt je dan zien tot welk paaltje je moet lopen om de calorieën van die koffie met appeltaart weer te verbranden. Een 3e app laat je weten welke vogels er zitten in dit bijzondere gebied.
Wat je met deze code zeker niet meer kunt, is verdwalen. Alleen dat kon al niet, want je bent op de Bussumse hei die, hoe prachtig ook, zeer eindig is. Ondanks de regel die boven de code staat: eindeloos noordholland. U hoeft echt niet bang te zijn, zo erg is het niet. Als u naar voren kijkt, ziet u de zendmast van de omroepstad. Kijkt u naar achteren dan ziet u het dichtsbijzijnde koffietentje. De calorieën van een stuk appeltaart kunt u nooit tijdens 1 wandeling verbranden. En de vogels kunt u ook horen met de speciale geluidsscanners aan de zijkant van uw hoofd.

De zware overschatting van het nut van de moderne techniek.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments