Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

WIN-WIN-WIN

“O ja”, zegt het patatje. “Morgen moet ik kauwgom mee naar school.”
“Waarom?”, vragen wij.
“Dat hebben we verdiend!”, zegt het patatje blij. “Het is onze piebie-beloning!”

Dit vraagt om uitleg. De piebie-beloning komt voort uit het PBS-systeem dat zijn speciale school hanteert. En PBS staat voor Positive Behaviour System. Eigenlijk komt het erop neer dat negatief gedrag zoveel mogelijk wordt genegeerd en dat positief gedrag juist wordt beloond. En dat merk je als je op school komt. De sfeer is positief, de atmosfeer licht.

Als kinderen iets goed doen, kunnen ze ook van de leerkracht een piebie-kaart krijgen van 1, 5 of 10 punten. Die kaarten leveren geen individuele beloning op, maar uiteindelijk een klassikale beloning. Van tevoren komen kinderen en leerkracht overeen voor welke beloning ze gaan sparen. Dat kan zijn: een keer naar het nabijgelegen voetbalveldje in de pauze, samen tosti’s maken in de grote pauze, samen eten op het dakterras bij mooi weer, of (heel populair) bingo met prijsjes (zo schattig!). Maar dit keer is het dus geworden: een keer een hele ochtend kauwgom mogen kauwen in de klas. U begrijpt: de ideeën komen van de kinderen zelf.

“Hoeveel punten moesten jullie daarvoor halen?”, vragen we aan het patatje.
“350”, zegt hij.
Ik weet inmiddels dat ze dat in een lesdag of 6, 7 bij elkaar verdiend hebben.
6 of 7 lesdagen die heel prettig zijn verlopen, omdat iedereen, ondanks zijn adhd, autisme, pddnos of wat dan ook, ontzettend zijn best heeft gedaan om zich zo goed mogelijk te gedragen (fijn voor de juf). Wat eerst beloond is met piebie-kaarten (fijn voor het kind) en daarna met een klassikaal feestje (fijn voor iedereen).
Een duidelijk geval van een win-win-win-stituatie.

Grote-mensen-wereld, valt hier misschien nog iets van te leren?
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments