Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

POSTBODE

Ik vroeg het me de laatste tijd wel eens af.
Niet hardop, maar in mezelf.
Maar misschien werd het toch gehoord.
Door iets, door iemand.

Hoe dan ook: ik kreeg er antwoord op. Want iemand stuurde mij een youtube-filmpje, met de titel: ‘bipolarorwakingup’. En dat filmpje ging precies over die vraag. Ene Chris (uit Amerika) vertelde daarin heel duidelijk dat hij ooit in een psychose terecht was gekomen, wat leidde tot een opname en behandeling (pillen). Iedereen die zoiets wel eens bij een ander heeft gezien, weet hoe erg en ingrijpend dat is. Maar Chris vertelde in zijn filmpje dat hij, van binnen, die hele psychose heel anders had beleefd. Voor hem was het het begin gebleken van iets nieuws. Iets wat hij een ‘spiritual awakening’ noemde.

‘Dus toch’, dacht ik.
Want de eerdergenoemde vraag durf ik nu wel te stellen: Zou het kunnen dat er in sommige gevallen meer zit achter psychische aandoeningen, zoals schizofrenie en psychoses? Dat het niet het begin van het eind hoeft te zijn, maar misschien het begin van een nieuw begin? Ja dus. In elk geval bij die Chris en ook bij de vele mensen die bij zijn filmpje een reactie hadden geplaatst.

Nu komt het rare.
Ik bekeek dat filmpje (goed filmpje trouwens, heel duidelijk, Jip en Janneke) en daarna schreef ik de url op.
‘Waar is dat voor?’, vroeg ik mezelf.
‘Voor op de praktijk’, zei ik.
‘O’, dacht ik terug.

Vanmorgen had ik een consult met een leuke, jonge vrouw. We nemen plaats aan tafel en ze zegt, out of the blue: “Het klinkt misschien raar, maar ik heb een psychose gehad en ik ben er een totaal ander mens van geworden. Het voelt alsof mijn ziel is wakker geworden. Dat is echt hoe het voelt, maar mijn psychiater kan zich er niet in vinden. Ik functioneer inmiddels weer helemaal, maar ik wil iets doen met mijn nieuwe manier van waarnemen en ik kan er verder met niemand over praten.”

Soms kan een consult heel simpel zijn.
Je vangt iets op.
Je schrijft het op een briefje en je geeft het aan degene voor wie de boodschap is bedoeld.
Medium.
Postbode.
Doorgeefluikje.
De naam doet er niet toe.
De boodschap wel.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments