Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

VIA ONZICHTBARE DRAADJES

Het is al gezellig druk in het spiritueel café.
En uit de menigte zie ik ineens klant S. op me af komen lopen.
“Hé, jij ook hier?”, zeg ik. “Da’s ook toevallig.”
Ik weet dan nog niet half.

We raken aan de praat en lopen samen naar de bar waar we allebei thee bestellen. Ik vraag hoe het gaat. Het gaat redelijk goed. Zij vertelt wat en ik vertel wat en dan gaat het over vrije tijd en zij zegt: “En ik werk nog een dag per week als vrijwilliger in een hospice en dat vind ik heel bijzonder om te mogen doen.”
“In een hospice?”, zeg ik. “Wat mooi. Waar?”
“In Hilversum”, zegt ze.
“Toch niet in Kajan?”, zeg ik.
“Jawel”, zegt ze. “In Kajan.”
“Niet!”, zeg ik.
“Wel”, zegt ze. “Hoezo?”
Ik kijk haar even alleen maar aan.
“Daar is mijn vader vorig jaar overleden!”, zeg ik dan. “Mijn vader lag in Kajan. Joop Leber.”
“Joop!”, roept S. nu uit. “Dat was in de zomer. Die heb ik nog verzorgd. Was dat jouw vader? Daar heb ik nooit bij stilgestaan.”

Mijn hoofd draait op volle toeren. Kajan telt 150 vrijwilligers, weet ik. Dus hoe is het a) mogelijk dat juist mijn klant S. mijn vader in zijn laatste dagen heeft bijgestaan, b) dat S. en ik elkaar in die tijd nooit getroffen hebben en c) (deze vind ik nog het meest verbijsterend) dat dit nu, tijdens dit koffiepraatje, toch nog aan het licht komt. Wisten we dit ergens onbewust van elkaar, of zit mijn vader er soms achter? Kortom: hoe is dit nou toch mogelijk! Ik ben er echt even van in de war.

Ik kijk op de klok en zie dat ik naar de zaal moet, waar ik zo een lezing ga houden over hoe het mediumschap werkt. Ik moet echt even mezelf toespreken en het vraagteken boven mijn hoofd wegvegen, voordat ik voor de zaal ga staan.
Dat lukt gelukkig. De lezing loopt goed en de zaal reageert leuk en ik vertel o.a. over hoe we allemaal veel meer met elkaar verbonden zijn dan we denken en dat mediums daarom dingen weten van klanten waarvan je denkt: hoe kan ze dat nou weten? En ook dat overledenen daarom nog contact kunnen hebben met hun dierbaren hier op aarde, door precies diezelfde verbinding die we hebben met elkaar, via onzichtbare draadjes waar allerlei informatie door stroomt...

Ik spreek en ik luister tegelijkertijd.
En ik vind het eigenlijk wel een verdomd helder verhaal.
Een verhaal waar ik zelf nog wat van kan leren.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment