Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

ZONDER DONKER

Ik kijk naar buiten.
De kleine lichtjes steken mooi af tegen de duisternis.
Zonder donker, ook geen licht.

Ik weet niet waarom, maar die tekst kom ik overal tegen de laatste tijd. Vrijdag nog, midden in een stukje Harry Potter and the halfblood prince. ‘Remember Harrry, without the darkness, there would be no light.’

Het is iets wat ik heb moeten leren, het nut van de duisternis. Ik weet nog dat ik, jaren geleden, het eerste script van mijn kinderboek Bo & Bram had voorgelegd aan een officiële manuscript-beoordelaar. Zijn reactie: ‘Goed geschreven. U moet er alleen meer ellende in aanbrengen.’
Eerst begreep ik het niet. Meer ellende? In een kinderboek? Pas later viel het kwartje: ja, meer ellende! Boze vaders, sjacherijnige moeders, een overbuurman die de bal afpakt, het moeten krijgen van een prik, een beest onder je bed! Allemaal ellende die weer leidde tot... leuke dingen.
Zonder donker, ook geen licht.

Een paar jaar later kreeg ik de pipo. Op een middag stond ik hier in de kamer met hem slapend tegen me aan. Zo'n prachtig, klein, afhankelijk mannetje. Ik fluisterde in zijn oor: "Ik hoop dat je nooit iets naars overkomt." En hoewel het vanuit het diepst van mijn hart kwam, hoorde ik ook wat een onzin ik zei.
Zonder donker, ook geen licht.

Dinsdag had het patatje een hele zware judo-training. Hij moest 8 potjes en verloor ze alle 8. Met een rood hoofd en tranen in zijn ogen kwam hij van de mat. Ik vond het zo sneu, maar het was ook goed. In mijn eigen sportcarrière heb ik heel veel verloren. Ik heb er nog altijd profijt van als iets niet gaat zoals ik het wil.

Het zijn de donkerste dagen.
We zijn sinds vrijdag weer ‘gekiept’.
Iedere dag weer een beetje lichter.
Ik waardeer het nu al.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 2 comments