Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GOED WEGKOMEN

Een leugen die niet uitkomt. Een diefstal die niet wordt opgemerkt. Heimelijk overspel. Soms doen we dingen waarvan we weten dat ze niet goed zijn, maar waar we ‘goed mee wegkomen’. Of werkt het zo toch niet?

Erwin heeft een consult aangevraagd. Hij voelt zich niet blij, al heel lang niet. ‘Eenzaam’ is het woord dat bij me opkomt. Hij herkent het wel, maar hij snapt het niet.
“Ik ken genoeg mensen, alleen...”
We krijgen het over zijn relatie. Of beter gezegd: over zijn relaties, want naast zijn vrouw blijkt Erwin al jaren een vriendin te hebben. Stiekem, dus zonder medeweten van zijn vrouw. Dat lijkt Erwin beter.
“Als ze er niets van weet, dan heeft ze er ook geen verdriet van.”
“Maar daarmee klopt de situatie toch nog niet?”, zeg ik.
“Ach”, zei Erwin schouderophalend. “Wat niet weet, wat niet deert, toch?”

Terwijl hij die woorden zegt, vraag ik me af: bestaat dat? Betekent ‘niet betrapt worden’ ook dat je ermee wegkomt? Ik denk het niet. Ik denk dat die gedachte haaks staat op het gegeven dat actie altijd leidt tot reactie. En dat je met iedere handeling, ieder woord dat je zegt en iedere gedachte die je hebt, het grote energieveld waarin we allemaal leven beïnvloedt. Dat heeft gevolgen. Direct of indirect.

Even voor de duidelijkheid: ik geloof niet in een wakend oog. Niet in een godsbeeld waarin een hoge macht zit te turfen hoeveel goede dingen en hoeveel slechte dingen we doen, om aan het eind van ons leven met een eindafrekening te komen die leidt tot een plek in de hemel of in de hel. Ik geloof in eigen verantwoordelijkheid en dat we die hebben om zoveel mogelijk ‘het juiste’ te doen. En dat we ooit worden geconfronteerd met een tussenstand waaraan je kunt zien in hoeverre dat tot nu toe gelukt is.

Onlangs mocht ik twee dagen bijscholing krijgen van het Britse medium Scott Milligan. Hij had een interessant beeld bij bovenstaande theorie. Volgens hem krijgen we, als ons aardse leven is beeïndigd en we zijn aangekomen in de spirituele wereld, de kans om te zien wat we ervan gemaakt hebben. Hij stelde zich voor dat dat zou zijn in de vorm van een schilderij. “En er zullen stukken van het schilderij zijn die ons aanspreken. En anderen die we graag zouden willen veranderen. Maar om dat te kunnen doen, heb je nieuwe inzichten nodig.”

Ik kan me niet voorstellen dat Erwin, eenmaal aan de overkant, tevreden zou kunnen kijken naar dat stuk op zijn schilderij dat zou gaan over zijn huwelijk. Ik denk dat er een grote, heimelijke, zwarte streep door het rood zou lopen die de helderheid van het rood aan zou tasten. Ik denk dat dat beeld Erwin zou doen huiveren.
En het lastige van dood zijn is, dat bepaalde zaken niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. Nu kan dat nog wel. Maar daarvoor heeft Erwin dus nieuwe inzichten nodig. En het is nu aan mij om te proberen hem die te geven.

We praten over wat de situatie met hemzelf doet. ‘Wat niet weet, wat niet deert’ gaat misschien op voor zijn vrouw, maar niet voor hem. Erwin zucht.
“Kijk, ik ben er natuurlijk niet trots op”, zegt hij dan.
Het is even stil.
“Ik zie het als een zwakte”, gaat hij door. “En voor die zwakte betaal ik een prijs.”
Die prijs blijkt te zijn dat hij zichzelf niet meer vertrouwt. Hij ziet zichzelf niet meer als een betrouwbaar persoon, omdat hij weet dat hij in zijn huwelijk onbetrouwbaar is. Als gevolg daarvan gaat hij zich in contacten met anderen steeds afstandelijker opstellen.
“Vandaar die eenzaamheid”, zeg ik.
“Dat zal het zijn”, zegt Erwin.

De weg terug zal geen gemakkelijke wezen. Net zo min als dat het makkelijk is om een zwarte streep die door een rood vlak loopt, weg te halen. Het begint met de beslissing nemen dat dat wel beter is en dan op zoek naar het juiste rood dat laagje voor laagje over het zwart heengeschilderd moet worden. Maar voor dingen die waardevol zijn, moet je ook hard werken, anders waren ze niet waardevol. En als het lukt, zal dat deel van het doek wel iets zijn om heel erg trots op te wezen.

[Meer spiriblogs in mijn bundel Dooie Boel. Klik op de cover om te bestellen. Ook verkrijgbaar in de boekhandel.]
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 4 comments