Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

THE ZONE

We zaten in een 'zone’.
Een ‘zone’ van hete dagen.
Ze regen zich aaneen tot een geheel waarin we een beetje verdwenen.

Als ik ’s ochtends mijn ogen opende, was het eerste wat ik zag: de zon die glinsterde op groen rondom ons vakantiehuis. De zon dicteerde die dagen. Maakte ons wakker, dirigeerde ons naar de zee. Dag na dag. Zo werden we ervaren strandgangers die na het ontbijt in de tuin achteloos en zonder na te denken spullen in tassen stopten, de auto inlaadden en de rubberen opblaasboot op het dak gooiden. Volautomatisch openden de pipo en het patatje hun autoraampjes en hielden de boot tijdens de rit vast aan het dikke koord dat eromheen gespannen was. De eerste dag had dat nog iets grappigs, maar in the zone, werd het volstrekt normaal.

Weer thuis van het strand, aten we in de tuin. De tuin waarin de jongens ’s avonds hardloopwedstrijdjes liepen tot het donker werd. De schuifdeuren stonden open tot middernacht.

Op een ochtend werd ik wakker en zag dat de blaadjes aan de bomen anders glinsterden. Feller. Serieuzer. Het had geregend. Ik stond op, liep naar de woonkamer en opende de tuindeur.
“Nee toch”, zei ik.
Het gras was nat.
Een harde wind zwiepte de bomen heen en weer.
Het schurende geluid van dorre bladeren die over het terras schoven.
Ik liep naar de opblaasboot die we de dag ervoor in het gras hadden neergelegd. Hij was zacht en ingedeukt. Toen pas voelde ik hoe fris het was.
“Nee toch”, zei ik weer.

Ik liep naar binnen. Eigenlijk in de hoop dat, als ik een uur later terug zou komen, alles weer normaal zou zijn. Het gras weer droog, de bomen stil, de boot weer hard en klaar om op het dak van de auto gegooid te worden.
Maar zo was het natuurlijk niet. We trokken lange broeken aan en gingen naar een museum.
We waren uit ‘the zone’ gegooid.
Voor altijd.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments