Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

DE LENTE VOORBIJ

Screen Shot 2012-05-15 at 8.55.37 PM

David Hockney begon!
Deze Engelse kunstenaar, met zijn fascinatie voor de lente, beschreef het als een ‘six week period in which a huge event takes place.’
En daarmee zette hij mij aan om dit jaar de lente te verslaan als lente-correspondente.

Dat deed ik deels onwennig (het is best moeilijk om een seizoen vast te leggen in woorden) en deels met plezier. Ik heb nog nooit zo goed gekeken en nog nooit zoveel gezien. Hockney heeft gelijk: het is een huge event.

Ik heb er wel iets over bedacht: eiegelijk zou het vak Lente een schoolvak moeten zijn. Als je iets wilt begrijpen van het leven, dan moet je de lente leren zien. Je moet die stille kracht waarmee superlichte groen zich door het diep donkerbruin naar buiten werkt, leren aanschouwen en erop leren vertrouwen. Het leven gaat niet over tafels en topografie. Het leven gaat over die kracht, die er altijd is, ook als je hem niet ziet of voelt. Er komt altijd weer een lente. Er is altijd hoop.

Zou het ministerie van onderwijs dit misschien vanaf hier even op kunnen pakken?

Ondertussen vroeg ik me de afgelopen weken af wanneer het nou afgelopen was, dat huge event. Was het als de zon echt ging prikken, of als de vogels op hun nest zaten, of als de bloesems waren uitgebloeid?

Van sommige dingen zie je pas achteraf dat ze al voorbij zijn. Het passeren van de grens gebeurde ongemerkt. Ik zag vandaag Hockney staan voor zijn doek Passion for Spring en ik zag: het is al voorbij. De groenexplosie van vorige week in de bomen, het feit dat de pruimenbloesem overal op straat ligt en wordt stukgereden en dat het fluitenkruid daarbij staat te juichen in de berm. Het feit dat K. afgelopen weekend rapporteerde dat het enige koolmezenjong uit het nestkastje in haar tuin al is uitgevlogen...
Het wijst er allemaal op: het is voorbij.

En dus zit mijn werk als lente-correspondente er op.
Ik weet niet of ik er tevreden over ben.
Het event was duizend maal groter dan ik kon verslaan.
Eigenlijk voelde ik me een beetje een journaliste die in het heetst van de Arabische lente op het Tahrirplein stond en vertelde dat er een meneer door zijn enkel was gezakt.
Maar goed, ik heb mijn best gedaan.
Wie weet volgend jaar beter.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment