Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

BERICHT UIT DE SAMENLEVING (5)

Geachte premier Rutte,
Hoi Mark!

Wat is de juiste tekst in zo’n geval.
Ik ben geneigd om te zeggen: gecondoleerd.
Ik denk in elk geval dat de jongensdroom die je had om premier van Nederland te worden nooit zo afliep in je fantasie. Niet op een onstuimige zaterdagochtend in april, waarop het ene moment de zon scheen en en op het volgende moment de regen neerstortte. Niet door dat blonde jongetje waarvan je dacht dat het je vriend was en dat je zo liet vallen, als een baksteen. Het viel me gisteren, tijdens zijn toespraak voor de pers, ineens op hoeveel hij lijkt op Draco Malfidus uit Harry Potter. O, je leest geen Harry Potter. Nou, geloof me, Draco Malfidus is niet je vriend, tenzij je bij Zwadderich zit.

Eigenlijk hoopte ik dat je boos zou worden tijdens jullie persconferentie. Dat de woede op je gezicht af te lezen zou zijn, dat je met je vuist op tafel zou slaan, dat je misschien wel Grote Woorden zou gebruiken. Verraad! Bedrieger! Lafaard! Maar je hield je in. Dat hoor je als premier ook te doen, maar voor ons, hier in de samenleving, was het jammer. Het zou lekker geweest zijn voor de ontlading van 7 weken onzekerheid eindigend in een bummer als je wel boos was geworden. Dan had je onze woede er ook uit kunnen gooien. Wij zijn namelijk ook boos. Heel boos. En we gaan straks ook heel boos stemmen.

Hoe heb je vandaag doorgebracht Mark, vroeg ik me vanmiddag af. Hoe was jouw day after. Ben je naar je ouders gegaan? Heb troost gevonden in de muziek, gebeld met vrienden, gejogd door het bos? Ik hoop dat je je frustraties hoe dan ook hebt kunnen uiten. Joggend door het even uit te schreeuwen tussen de bomen: Klote-Geert! (Of iets van die strekking). Of je even helemaal verliezend in keiharde muziek. Of gewoon thuis, bij je moeder. Moeders kunnen dat als geen ander. Ze maken je lievelingssoep, praten nergens over en ze laten je voelen: komt wel weer goed.

Hoe dan ook: na zeven weken onderhandelen over de toekomst van de samenleving, dacht de samenleving vandaag even aan jou. Sorry van je droom Mark. Marco Borsato zong het al: de meeste dromen zijn bedrog. Maar als je wakker wordt morgen, kun je misschien weer aan nieuwe dromen beginnen.

Sterkte, ook namens de rest van de samenleving,

Eenmaaldaags Janneke
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments