Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HUGE EVENT: HALVERWEGE

Het gaat nu hard, met de lente.
Iedere dag gebeurt er veel.
En de afgelopen dagen zelfs zoveel, dat je het niet meer bij kon houden.

A. en ik gingen gisteren wandelen door het Natuurgebied Naardermeer. De temperatuur steeg razendsnel en je zag het gras bijna groeien en je hoorde de knoppen bijna uit de takken springen. Het officiële woord hiervoor: uitbotten, maar dat woord is te lelijk voor zoiets moois. Uitbotten is een woord dat thuis hoort in het slachthuis en gaat over het eind van een leven. De lente gaat over nieuw leven, dus Van Dale, neem dat even mee in de volgende editie.

Terug naar het Naardermeer. Ik zag de Schotse Hooglanders zich macho gedragen, duwen met de koppen tegen elkaar. Ik hoorde ganzen-koppels gakkend overvliegen en zag zwanen een liefdesdans uitvoeren. Ik zag hazen die boksten met elkaar om de gunst van een vrouwtje! Insecten waren er ineens ook weer volop. Er vloog en zoemde weer van alles. Waar hebben ze de winter allemaal doorgebracht?
Ik zag gaatjes in de grond waar een soort van vliegen uit kwamen. Duiken vliegen ’s winters onder? Via google kwam ik erachter dat veel insecten inderdaad overwinteren, in de meeste gevallen binnen. Onder de grond leggen ze vaak eitjes die in het voorjaar uitkomen.
Allemaal onderdeel van The Huge Event.

Had u vanochtend ook weer zo’n gele laag ‘sahara-zand’ op uw auto liggen? Van lezer U. leerde ik dat het helemaal geen sahara-zand is. Ik vond dat altijd al een raar verhaal, want hoe kwam dat zand hier dan en waarom altijd rond deze tijd. Maar het zit dus anders. Het schijnt namelijk dat wanneer de temperatuur boven de 12 graden uitkomt, dat de bijen dan weer uitvliegen. En het gelige spul dat dan ineens overal op ligt schijnt bijenpoep te zijn! Voor het patatje was dit reden om vanmorgen heel lang staand te fietsen. Ik vroeg waarom.
“Er zit ook van die poep op mijn zadel”, zei hij. “En dat vind ik vies.”
Ik heb zijn zadel afgeveegd. En hem maar niet verteld wat zijn zo geliefde honing dan is...

Hoe dan ook: the huge event is halverwege.
Het is groots, het is heerlijk, het is eigenlijk niet te beschrijven.
Het is een mysterie van de grootste orde.
En het raakt ons allemaal.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment