Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

NEEF ARNOLD KOMT NAAR AMERSFOORT

Ik heb een aantal losse herinneringen aan neef Arnold uit de schoonfamilie.
De eerste herinnering is van heel lang geleden tijdens het eerste familieweekend dat ik met de schoonfamilie meemaakte. Voor me stond een klein jongetje dat enthousiast uit zijn ogen keek: “Ik krijg een broertje of zusje!”, zei hij.

Arnold was eigenlijk de zoon van de ex van zwager Sjoerd. Maar Sjoerd was soort van zijn vader, begreep ik uit het feit dat Arnold zijn achternaam droeg. Uit het feit dat Arnold zwart is, heb ik zelf maar afgeleid dat hij biologisch gezien een zwarte vader heeft. Binnen de schoonfamilie ging het daar trouwens nooit over. Arnold hoorde er gewoon bij. Punt.

Ineens woonde Arnold niet meer in het huis van Sjoerd op het Friese platteland, maar was hij verhuisd naar zijn moeder in Pieterburen. Op een verjaardag hoorde ik eens in een flard iets over optredens die hij samen met zijn moeder verzorgde met hun band: Pieterburenoverlast. En dan moest ik altijd glimlachen. Grappige naam en vast ook een grappige band.

Dan is er nog een vage herinnering tijdens een tuinfeest van een andere broer van A.: Doede. Doede is een Friese volkszanger en lokaal zeer bekend. Tijdens een verjaardag werd er gejamd in de tuin en Arnold, inmiddels een tiener, speelde daarbij contrabas. Ik zag het plezier op zijn gezicht tijdens dat samen musiceren.

Het was weer vele jaren later dat ik zwager Wybren – violist – hoorde zeggen dat Arnold componist was geworden en een cd had opgenomen. En dat dat een ‘kunststukje’ was. Dat was me nogal een woord uit de mond van een Fries: kunststukje.
We kochten de cd.
We luisterden de cd.
De cd raakte je tot in het diepst in je ziel. Arnold zong, in het Gronings en ik begreep er niks van en tegelijkertijd snapte ik er alles van. En ik vroeg me af: zat dit al die tijd in die jongen? Is dit gegroeid zoals diamanten groeien: laagje op laagje en onder grote druk. En hoe is die diamant daar weer helemaal uitgekomen?

Ondertussen heeft Arnold in Groningen een hele status opgebouwd. Hij heeft prijzen gewonnen, opdrachten gekregen, hele musicals gecomponeerd. En nu... komt hij naar Amersfoort. Op 16 december. Drie keer raden wie daarbij is.

Wilt u betoverd worden, door de Groningse taal, gevormd op Friese klei vanuit een zwarte ziel die hier op aarde is gekomen is om ons de mooiste tonen te bezorgen? Ga naar zijn site (arnoldveeman.com) en druk bij samples op het eerste nummer: mien lutje laif. Dan weet u genoeg.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments