Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

GEEN IDEE HOE GELUKKIG

De pipo wijkt af.
Hij is anders dan andere kinderen.
“Mijn hoofd is anders”, zei hij toen hij een jaar of 7 was.
Blijkbaar wist hij het eerder dan wij.

Een jaar later bleek dat hij een soort superbrein heeft.
Dat klinkt opschepperig maar zo bedoel ik het niet.
Er is niets knaps aan het hebben van een superbrein; je wordt er gewoon mee geboren.
En van mij heeft hij het in elk geval niet.

De pipo zelf was ook niet bezig met het hebben van een superbrein. Wat hem bezighield, was dat hij anders was. Dat hij alle kinderen in de klas heel aardig vond, maar in niemand een vriend kon voelen. Dat maakte de pipo verdrietig, want hij wilde zo graag een vriend.

Ik zal heel eerlijk zijn: ik heb gebeden voor de pipo. Gebeden dat hij wel Iemand zou vinden zoals hij en Iets waar hij gelukkig van zou worden. Ik bid niet snel. Maar ik voelde me echt wanhopig.

En verdomd zeg: mijn gebeden werden verhoord! De pipo vond zijn grote geluk tijdens zijn eerste Yu-Gi-Oh-toernooi, waar hij in de zomervakantie aan mee mocht doen. En hij vond in Joost en Teun twee vrienden die net zo fanatiek waren als hij in dat spel en die soortgelijke hoofden hebben.

Het vinden van dit geluk had alleen grote gevolgen. Nu hij zijn pears gevonden had, maakte de pipo zich met een harde scheur los van mij. Hij liet mij weten dat ik niets van hem begreep en dat hij ook niet met mij kon praten en hij was ook nauwelijks nog thuis. Aanraken mocht ik hem al helemaal niet meer. In een klap was ik mijn kind (11) kwijt en dat deed ongelooflijk veel pijn. Die pijn duurde 4 weken en was erger dan de rouw over mijn vader. Het ging te hard, te snel en het was te vroeg. En ik wist niet wat ik moest doen.

Ik kreeg het advies de pipo vooral te laten gaan en hem ook hierin te steunen. Men zei dat hij wel weer terug zou komen. En het is waar. Vandaag zei hij ineens: “Sorry dat ik zo raar deed laatst mam. Puberteit. Hoort er allemaal bij.”
“Oke”, zei ik.
“Zullen we vanavond samen DWDD kijken?”, vroeg de pipo.
“Is goed”, zei ik.
Op de bank kroop hij naast me en liet zijn hoofd langzaam tegen het mijne zakken.
U heeft geen idee hoe gelukkig ik was.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 1 comment