Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

OVERBODIG

Anneke heeft twee lichtblauwe linten getrokken. “Dat is ook wat!”, zeg ik. “Dan zal het wel veel gaan over gevoeligheid en intuïtie.” “O”, zegt Anneke. Blijkbaar is dat niet wat zij in haar hoofd had. Maar ik besluit toch maar gewoon te beginnen.

Ik neem de linten in mijn handen en voel. En ja, er komen heel veel emoties langs en ook zie ik de aanleg om dingen te voorvoelen. Maar nog sterker wordt mijn aandacht getrokken door dromen. Het is zo sterk, dat ik besluit daarmee te beginnen.
“Klopt het dat jij heel sterk droomt?”, vraag ik.
“Mwah”, zegt ze. En ze knikt met haar hoofd heen en weer. “Ik droom wel veel. En ik weet ook vaak wel wat ik heb gedroomd. Maar of het nou zo sterk is....”

Eigenlijk is dit een soort van ‘nee’. En omgaan met een ‘nee’ is een van de lastigste dingen die er is voor een medium. Een ‘nee’ maakt onzeker. En we hebben al zo’n vaag beroep, dus tel daar een ‘nee’ bij op en de kans is groot dat we gaan twijfelen aan onszelf.

Ik sluit mijn ogen en daar zijn ze weer: de dromen. Even aarzel ik of ik gewoon verder zal gaan kijken, op zoek naar iets dat ze meer herkent. Ook omdat ik merk dat Anneke het eigenlijk over iets anders wil hebben.
‘Janneke, als je beroep zou zijn om te luisteren naar de cliënt, dan was je een psycholoog. Maar je bent een medium, dus je moet luisteren naar je intuïtie’, zeg ik streng tegen mezelf. Nou, dat is waar. En mijn intuïtie zegt: we gaan het hebben over dromen. Ik kijk naar al het lichtblauw en nu gaat mijn aandacht naar water.
“Een droom over water. Dat is wat ik nu het sterkste voel”, zeg ik.
Van binnen besluit ik: als ze dit niet herkent, dan laat ik dit los.

Anneke steekt haar vinger op.
“Vannacht had ik inderdaad een droom over water.”
Ze denkt even na.
“Ik zat aan een rivier die vanuit de bergen naar beneden kwam stromen. En toen kwamen er ineens allemaal prachtige rode bloemen langsdrijven. Ik wist dat ze voor mij waren. En toen dacht ik: “Die kant moet ik op. Waar die bloemen vandaan komen.”
Anneke’s ogen zijn ondertussen gericht op iets achter mij, maar ze kijkt er niet echt naar. Ze lijkt haar droom weer voor zich te zien. Even is het helemaal stil.

Ineens slaat Anneke haar handen voor haar mond.
“O!”, roept ze uit.
“Wat?”, vraag ik verward.
“O!”, roept Anneke weer.
Ik snap er even helemaal niks van. Dan kijkt Anneke me aan.
“Ik had een vraag voor je”, zegt ze. “Maar ik weet het antwoord al!”

De vraag blijkt te gaan over de liefde. Anneke blijkt in de positie te zitten dat ze moet kiezen tussen twee mannen.
“De ene woont bij mij in de buurt en is het type waar ik altijd op val, maar waar het nooit mee lijkt te lukken. De ander is heel anders, veel opener en romantischer. Hij stuurt me bijvoorbeeld bloemen. Ik heb nog nooit bloemen gehad van een man.”
“Ah”, zeg ik. “Dus dat zijn de rode bloemen die langskwamen in je droom!”
“Zo voelt het wel”, zegt Anneke.
“Dus... het is nu helemaal duidelijk voor je?”, zeg ik, toch een beetje onthand.
“Ja”, zegt Anneke. “Ook omdat ik heel sterk voelde dat ik daarheen moest. Naar boven. En die nieuwe man woont ook boven de rivieren. Dat ik ook een van de problemen, dat hij zo ver weg woont en dat ik niet weet of ik daar wel naartoe moet.”
“Hij woont toch niet in Bergen he”, zeg ik voor de grap.
De ogen van Anneke worden als schoteltjes zo groot.
“Niet!”, zeg ik.
Maar Anneke knikt van ja.

Ze droomt dus echt heel erg sterk! En als ze meer aandacht schenkt aan de symbolen die in haar dromen zitten, dan kan ze daar belangrijke antwoorden uithalen. Ik raad haar aan om haar dromen op te gaan schrijven, er wat afstand van te nemen en ze dan te gaan ontrafelen zoals ze zonet heeft gedaan. Zo zal ze meer op haar eigen intuïtie gaan vertrouwen.
“Daarmee maak je jezelf wel overbodig”, zegt Anneke lachend.
Dat is zo.
En uiteindelijk is dat ook precies de bedoeling.
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments