Eenmaal daags Janneke (jannekeleber) wrote,
Eenmaal daags Janneke
jannekeleber

HET EINDE VAN EEN TIJDPERK

Het licht gaat uit en de film begint.
We hebben er zin in, de pipo en ik, in Harry Potter and the Deathly Hallows – 2.
De allerlaatste Harry Potter-film.

Bij het openingsmuziekje, schiet me ineens weer mijn kennismaking met de allereerste Harry Potter-film te binnen. Dat was in 2001. A. had de trailer gedownload op de computer. Ik keek ernaar vol bewondering en met veel verbijstering. En op mijn schoot zat de kleine pipo, die toen 1 jaar oud was. We keken er wel 50 keer naar, allebei anders, maar allebei gebiologeerd. Naar hoe de bootjes naar Zweinstein voeren, naar de allereerste vliegles van Harry en naar wat er gebeurde toen Harry voor het eerst zijn toverstaf vasthield.
“You’re a wizzard, Harry”, zei de reus Hagrid.
“I’m a what?”, vroeg Harry.

Het duurde natuurlijk nog jaren voor de pipo en ik de films echt konden zien. Sommigen zagen we in de bioscoop, maar de meesten thuis op de bank, onder een dekentje. Waaronder de pipo dan weg kon duiken als het te spannend werd. Maar in ieder geval zagen we ze allemaal samen. En leefden en groeiden we mee met Harry Potter.

Nu zit ik naast een grote pipo. En in beeld verschijnt een grote Harry Potter. De film is weer geweldig. Met als hoogtepunt het moment dat Harry uit de dood wakker wordt in de armen van Hagrid en opstaat tegen You Know Who. De kleinere kinderen in de zaal beginnen spontaan te applaudisseren.
"Wat schattig", zegt de pipo.

Nog ontroerender is het eind, als we Harry, Ron en Hermelien zien als het 19 jaar later is. Meteen daarna is het afgelopen. Niet alleen de film, maar ook het hele Harry Potter-tijdperk. Voorbij is de spanning van het toeleven naar een nieuwe film. Vanaf nu kunnen we alleen nog maar terugkijken.

De aftiteling begint.
“Zullen we pas naar buiten gaan als alle namen voorbij zijn gekomen?”, vraag ik de pipo.
“Is goed”, zegt hij.
Hoor ik bij hem nou ook een snik in zijn stem?
Hij zal later zeggen van niet, want grote pipo's huilen niet.
Maar volgens mij...
Subscribe
 • Post a new comment

  Error

  default userpic

  Your IP address will be recorded 

  When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
  You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
 • 0 comments